Mis vahe on steriliseerimisel ja kastreerimisel?

Steriliseerimine ja kastreerimine on veterinaari poolt kirurgilisel teel teostatavad operatsioonid, mille eesmärk on ennekõike ennetada soovimatute pesakondade sündi. Operatsiooni käigus eemaldatakse emaselt kassilt emakas ja munasarjad. Seda operatsiooni nimetatakse steriliseerimiseks. Seoses suguhormoonide puudumisega kaovad kõik innatunnused ning loom tulevikus enam ei tiinestu. Kastreeritakse aga isaseid kasse, kellelt eemaldatake operatsiooni käigus munandid.

Isaste kasside puhul on peamiseks kastreerimise põhjuseks territooriumi uriiniga märgistamine. Kastreerimine kõrvaldab üldjuhul selle probleemi. Peale kastreerimist ei tunne isane kass enam emaste vastu huvi, mistõttu kaob ka märgistamise vajadus.

Sigimisvõimetu loom elab aga täpselt sama täisväärtuslikku ja õnnelikku elu kui teised ega ei tunne end kuidagi teisiti. Steriliseerimis- ja kastreerimisoperatsioon on veterinaaride jaoks tavapärane protseduur. Olgugi, et iga operatsiooniga kaasneb teatud risk, ei ole see operatsioon keerukas.

Kuidas kass end peale operatsiooni tunneb?

Operatsioon teostatakse üldjuhul päeva esimeses pooles ja kass saab samal õhtul kliinikust koju. Kuna kastreerimine on mõnevõrra lihtsam operatsioon kui steriliseerimine, taastuvad isased kassid operatsioonist sageli kiiremini. Iga kass vajab aga peale operatsiooni puhkust, rahu ja vaikust. Kuna operatsiooni ajal viibib lemmikloom üldanesteesias ehk narkoosis, siis võib hiljem esineda uimasust. Kass on unine ja magab palju, ka söögiisu võib olla tavapärasest väiksem. Paari päeva jooksul peaks kõik mööduma. Lase kassil rahulikult operatsioonist taastuda ja väldi paari järgneva päeva jooksul intensiivset mängimist.

Väga paljud kassiomanikud on tõdenud, et peale operatsiooni muutuvad kassid rahulikumaks ja hoiavad rohkem oma perekonda ning kodu. Isastel kassidel lakkab sage territooriumi märgistamise komme. Nad suhtuvad liigikaaslastesse tolereerivamalt. Vähenevad ka isaste kasside vahelised võimuvõitlused.

Kas kassid saavad aru, kui nad on ära lõigatud?

Kahjuks ei ole tänasel päeval sellele veel kindlat vastust, kuid tundub ebatõenäoline, et kass saab alateadlikult aru ning hoolib sellest, et tal ei ole võimalik enam järglaseid saada.

Operatsioon ei mõju kassile negatiivselt ega põhjusta temas depressiooni. Kui kassi sugutung on suur, ta on liigikaaslaste suhtes agressiivne või väga temperamentne, võib operatsioon teda rahulikumaks muuta. Sugutung väheneb, kass on leplikum ja kannatlikum.

Allikas: cuteness.com