Kas kassid tunnevad üksildust?

Olgugi et su kass on tõenäoliselt hoopis iseseisvam kui enamik koeri, on tal mõistagi sinuga side, mis tähendab, et ta naudib ka sinu seltskonda. Nii nagu koerad, vajavad ka kassid koosolemise aega – mängimist, treenimist ja vaimseid väljakutseid. Ilma selleta võivad kassid depressiooni langeda. Kui kass liiga pikaks ajaks üksi jätta, ei tunne ta end mitte ainult üksikuna, vaid teda võivad hakata vaevama mitmed tervisehädad – näiteks depressioon, mis võib tema immuunsüsteemi kahjustada.

Kuidas saan aru, kas mu kass tunneb end üksikuna?

  • Sagedasem häälitsemine ja käitumisraskused. Kas su kass otsib rohkem tähelepanu kui tavaliselt? See võib olla tema viis oma üksindusest tingitud stressiga toimetulekuks.
  • Liigne pesemine. Kassid on puhtad loomad ja pesevad end sageli. Kui nad aga hakkavad end liiga sageli puhastama, on see märk, et kass tunneb eraldumise pärast ärevust.
  • Lõhkumine ja üldine agressiivsus. Kui su kassikesel pole inimest, kes teda stimuleeriks, võib ta hakata asju lõhkuma – see on lihtsalt tema viis enda igavust leevendada. Nii võib juhtuda, et pead silmitsi seisma kraapimisjälgedega diivanil, ümber lükatud taimedega ja uriiniloikudega vaibal.
  • Letargia ehk haiguslik unisus. Kassid veedavad väga palju aega tukastades, magades ja lamaskledes. Kui aga märkad, et su kass magab rohkem kui tavaliselt või ajal, kui ta on tavaliselt üleval, võib su kass olla langenud melanhooliasse.
  • Probleemid liivakasti kasutamisel. Kassid, kes tunnevad end üksikuna, võivad hakata end kergendama mujale kui liivakasti, näiteks pesukorvi või toanurkadesse.
  • Ebakorrapärane söömine. Mõned kassid, kes tunnevad end üksikud olevat, lõpetavad söömise, teised võivad aga hakata üle sööma.

Tee kindlaks, et su kodu on kassile huvitav ja tore koht, kus olla – nii on tal kergem üksindusega toime tulla. Vaata, et tal oleks mänguasju ja ronimispuid. Samuti on oluline, et kardinad oleksid eest tõmmatud – nii saab kass aknalauale hüpata ja sealt rahulikult väljas toimuvat uudistada.

Kas mu kass tunneb end ilma teise kassita üksikuna?

Kassil ei ole tingimata vaja teist liigikaaslast, et üksinduse ja igavusega toime tulla. Nad on võimelised olema ka ainsad loomad peres. Mõnele aga sobib, kui majas on veel liigikaaslasi. Paljuski oleneb muidugi sellest, kui vara kassipoeg pesakonna juurest ära toodi. Mida kauem saab kassipoeg oma pesakonnaga aega veeta, seda sotsiaalsem ta täiskasvanuna on.

Selge on aga see, et kassidel on koos hoopis vahvam igavusega toime tulla – eriti kasulik on mitut kassi pidada siis, kui oled tihti ja kauaks kodust eemal. Noored kassid võtavad kaaslased ruttu omaks. Kui võtad aga teise kassi märksa hiljem, on oluline, et uus pereliige oleks sinu eelmise kassiga umbes samas vanuses ja sarnase iseloomuga. Seda suurema tõenäosusega hakkavad kaks kassi omavahel hästi läbi saama.

Kas mu kass tunneb end öösiti üksikuna?

Kassiomanikele tuleb ilmselt tuttav ette olukord, kus ollakse juba magama jäänud, aga kuuldakse oma kassi endiselt mööda tube ringi rändamas. Kassidel on suurepärane nägemine – neil ei ole üldse palju valgust vaja, et näha. Seepärast on öö nende jaoks ideaalne aeg, millal ümbruskonnas vabalt ringi uudistada.

Tõenäoliselt ei tunne su kass end öösiti üksikuna, kui oled temaga päevasel ajal piisavalt aega veetnud. Ta on sel ajal hea meelega üksi ja saab hästi aru, et oled ju hommikul jälle valmis temaga mängima. Võib juhtuda, et kassike teeb öösel su voodis isegi väikese uinaku – sulle lähedale pugemine tekitab talle turvalise tunde ja nii teab ta, et ei ole üksi.

Kas mu kass tunneb end üksikuna sellel ajal, kui ma tööl olen?

Me teame, et koerad igatsevad meid, kui ära oleme. Kuidas on aga kassidega? Kas nad ka igatsevad meid või veedavad nad hea meelega päeva üksinda? Iga kass on selles osas erinev. Selleks et hinnata, kuidas su kass sellega toime tuleb, pööra tähelepanu üksiku kassi tundemärkidele, mida kirjeldasime üleval. Kui leiad töölt tulles eest segamini toa, siis on võimalik, et su kass igatses sind. Kui su kassil on aga kohti, kuhu hüpata ja peituda, ligipääs toidule ja veele ning palju mänguasju ja ronimispuid, peaks ta päeva jooksul üksi olemisega edukalt toime tulema.

Su kass armastab sind ja talle meeldib sinuga aega veeta. Mõistagi igatseb ta sind, kui tööl oled. Kui aga on täidetud kõik varem mainitud ettevaatusabinõud, ei tohiks sellest üksindusest tõsist probleemi kasvada.

Allikas: cuteness.com