Kohanemisvõime

Olgugi, et päris teaduslikke tõendeid sellel arvamusel veel ei ole, arvavad kasside käitumist uurinud teadlased, et nende koahnemisvõime sarnaneb mingil määral tuvide omaga. Tõendid näitavad, et nii kassid kui ka mitmed teised loomad on võimelised tunnetama maakera magnetvälja ja selle abil ka navigeerima. Seda valdkonda on vähe uuritud, kuid teaduslikud uuringud aastast 1992 ja 1954 tõdevad, et kassidel on erakordne võime õige teeots üles leida kohe, kui nad eksinud on.

Mälu

Olles õige teeotsa üles leidnud, peavad kassid ka koju jõudma. Kodu võib olla sageli kilomeetrite või lausa kümnete kilomeetrite kaugusel. Kuna kaslased salvestavad väga suure osa informatsioonist just ümbruskonna vaatlemise teel, on nad alati väga teadlikud sellest, mis parasjagu nende ümber toimub. Hiljem on neil võimalik koju jõudmiseks neid teadmiseid edukalt ära kasutada. Nende mälu, mis sisaldab ümbruskonna kohta massiliselt informatsiooni, aitab kassil edukalt koju jõuda.

Rottide peal läbi viidud katsed on näidanud, et labürindist väljapääsu otsides on nad võimelised visualiseerima ja mälupilti looma. Seetõttu usuvad teadlased, et seda suudavad ka kassid ja teised imetajad. Sarnaselt inimestele, kasutavad ka loomad erinevaid maamärke ümbruskonnas orienteerumiseks.

Teised meeled

Ka erakordne haistmis- ja kuulmismeel on kassidele abiks. Nad on võimelised kuulma hääli, mida meie kõrv tajuda ei suuda. Samuti on nende nägemismeel paremini arenenud ja nägemismisväli inimese omast laiem. Kassid on võimelised nägema ka öösiti.

Kaslased on väga tundlikud ja suudavad oma ümbruskonna kohta tajuda ja talletada palju rohkem informatsiooni, kui me arvatagi oskame. Neil on väga hea kohanemis- ja orienteerumisvõime, mistõttu oskavad nad kodutee üldjuhul hõlpsasti üles leida. Olenemata sellest tasub siiski oma lemmikul silm peal hoida ja ohutuse huvides talle ka mikrokiip paigaldada.

Allikas: cuteness.com