Sõna lykoi tuleb kreeka keelest ja tähendab hunti. See on võrdlemisi uus kassitõug. Esimene pesakond aretati 2010. aastal USAs veterinaar Johnny Gobble'i käe all ning praegugi on Johnny Gobble lykoi tõu üks peamisi aretajaid ja paljundajaid.

Mustast lühikarvalisest kodukassist põlvnevatel lykoi kassidel on avaldunud muteerunud geen, mis annabki neile omapärase välimuse. Teatud kehapiirkondades, näiteks silmade, kõrvade ja nina ümbruses võivad karvad hoopis puududa või paiknevad väga hõredalt. Iseloomulik on ebaühtlane karvakasv ka teistes kehapiirkondades, mistõttu esmapilgul võib tunduda, et tegemist on hoolitsuseta jäänud kodutute kassidega.

Aretajate sõnul on kassil hea iseloom, ehkki nad võivad oma käitumiselt sarnaneda veidi koertega. Näiteks on lykoi kass võõrastega kohtudes alguses veidi eemalehoidev, aga nagu enamik koeri, soojenevad nad pikapeale ning on sõbralikud ja seltsivad. Mõnikord kipuvad need kassid isegi liigselt peremehe külge kiinduma.

Kuna lykoi kassid on väga haruldased, tuleb sellise hõredakarvalise kassipoja eest välja käia üsna arvestatav summa. Musta värvi kassipoegade hind ulatub üle 2000 euro, sinaka karvaga kassipojad on mõnevõrra odavamad. Maailmas on ka üks valget värvi lykoi. Tema elab Ameerikas, kuid on nädalavahetusel toimuval kassinäitusel esindatud!

Vaata Lauluväljakul toimuva kassinäituse kohta lähemalt SIIT.