Uurimistöö läbi viinud loomaarstide hinnangul võivad kassid mitut moodi teada anda, et nad pole õnnelikud. Näiteks võivad nad muutuda tavapärasemast häälekamaks, justkui nad kurdaksid millegi üle. Stressis kass kaotab huvi mängimise vastu, väheneb ka tema loomupärane uudishimu ning ta kipub end peitma, näiteks voodi alla või kardinate taha.

Mõned stressi ilmingud võivad väljenduda ülemäärases lakkumises, mille tagajärjeks võib olla karvade väljalangemine. Kuid vahel võib stress kulgeda loomaomaniku jaoks hoopiski märkamatult, mistõttu teadlased soovitavad pöörata tähelepanu kõrvalekalletele looma tavapärases normaalses käitumises.

Väljaandes Journal of Feline Medicine and Surgery avaldatud uurimus rõhutab, kassi stressi peamisteks põhjusteks on muutused tema elukeskkonnas. Kõik uudne, mis toob muutused sisseharjunud igapäevarutiini, võib kassile stressi põhjustada. Näiteks võib olla kassi jaoks stressitekitav uue pereliikme tulek, olgu selleks siis laps või teine lemmikloom. Kuid kassi võib häirida ka liiga lage ja tühi tuba, mis ei paku tegvusvõimalusi või halb ja hoolimatu suhe omanikuga.

Kui perre tuleb teine kass

Kui perre võetakse uus loom, võib see olla teisele kassile olla suur stressifaktor. Siinkohal soovitavad loomaarstid viia läbi kõigepealt loomade omavahelise tutvustamise, millel on kolm etappi.

Kõigepealt on soovitatav paigutada kassid eraldi tubadesse, kus neil on kasutamiseks oma toidunõud, liivakast, kraapimispost ja mänguasjad. Järgmise etapina soovitavad loomaarstid aga kummagi kassi ühest toast teise paigutada, niiet mõlemad loomad harjuksid teineteise lõhnaga.

Tutvustamisel aitab kaas ka see, kui riidetükiga hõõruda ühe kassi põski, kus asuvad lõhnanäärmed ja sama riidetükiga minna teise kassi juurde ja hõõruda sama riidetükiga õrnalt tema põski.

Kolmas faas on kokkusaamine. Alguses tuleks näidata kasse teineteisele läbi klaasukse või võrkseina, alles siis võib loomad kokku lasta.

Kassi võib häirida näiteks isegi uue mööblitüki soetamine. Kui mööblit on võimalik ümber vahetada, siis perre tulevat last juba välja ei vaheta. Sellisel juhul soovitavad loomaarstid harjutada kassi beebi lõhnaga ja lubada tal esialgu beebit eemalt silmitseda.

Kassile tuleks võimaldada eralduda kui tal peaks selline soov tekkima. Ka soovitavad loomaarstid, et kassi söömiskoht, kraapimispost ja magamiskoht peaksid asuma eraldi kohtades, mitte ühes kohas koos.

Kassile on soovitatav hankida mänguasjad, mis talle tegevust pakuvad. Näiteks lelud, kust toidupala kättesaamiseks tuleb veidi vaeva näha. Kasside jaoks on huvipakkuvad ka väikesed hiire- ja linnukujumised mänguasjad, mis imiteerivad saaklooma.

Loomaarstid soovitavad peita kassi jaoks toidupalad kohtadesse, kus ta seda kohaselt kätte ei saa ja paigaldada elamisse mõned kõrged riiulid, et tekitada kassile mugav vaatluspost, kus ta saab kõrgelt kogu ümbritseval silma peal hoida. Kindlasti võivad abiks olla ka spetsiaalsed kassipuud.

Allikas: Daily Mail