Lisaks kehakeelele, häälitsemisele, asjade kratsimisele ja hõõrumisele kasutavad kassid enda kavatsuste ja emotsioonide väljendamiseks oma uriini.

Teinekord võib olla raske aru saada, kas kass pissib või sirtsutab, sest nii mõnelgi kassil on kombeks urineerides kükitamise asemel seista. Sellele, kummaga päriselt tegu on, viitab edukalt uriini lõhn ja kogus. Sirtsutusel on äärmiselt kirbe lõhn, kuna see sisaldab feromoone – just väljakannatamatu hais on sageli ainus, mis viitab, et kass on kuskile tuppa sirtsutanud. Ainus positiivne asi on see, et sirtsutades lastakse välja märksa vähem kogus uriini kui pissides.

Põhjused, miks kassid sirtsutavad

Uriin on väga võimas kommunikatsioonivahend. Kassid oskavad selle järgi teineteise kohta väga palju lugeda – nii vanuse, soo kui ka suguvõime kohta. Olgugi et sirtsutamist harrastavad teatud olukordades nii emased kui ka isased, nii lõigatud kui ka lõikamata kassid, on selline käitumine eriti levinud just steriliseerimata või kastreerimata kasside seas.

Mõistagi on sirtsutamine kõige omasem siiski isastele lõikamata kassidele. Feromoonid, mida uriiniga eritatakse, annavad märku, et nad on valmis, ja kutsuvad vastassoost liigikaaslasi ligi. Ühtlasi antakse sellega selge sõnum teistele isastele kassidele, et nad eemale hoiaksid.

Mis põhjustab sirtsutamist steriliseeritud ja kastreeritud kassidel?

Olgugi et kastreeritud ja steriliseeritud kassid ei otsi kontaktki vastassugupoolega, on neil siiski hulganisti põhjuseid, miks seda teha ...

1. Territooriumi märgistamine

Sirtsutamine on kasside viis panna paika oma piirid, kuhu teistel liigikaaslastel ei tohiks asja olla.

2. Naaberkassidele reageerimine

Toakassidel on teinekord kombeks sirtsutada uste ja akende ümbrusse, kui märkavad mõnda tundmatut kassi oma kodu ümber tiirlemas või tunnevad võõra liigikaaslase lõhna. Nad sirtsutavad ühelt poolt seetõttu, et soovivad territooriumit märgistada, aga ka selleks, et neil ei ole võimalik sissetungijaid kinni püüda ega nendega suhelda.

3. Iseenda lõhna tundmine

Kassid sirtsutavad teinekord lihtsalt selleks, et iseenda lõhna tunda.

4. Uus mööbel või uued esemed majapidamises

Mõnel kassil on kombeks sirtsutada uuele mööblile või esemetele, mis on hiljuti koju toodud.

5. Stress

Sirtsutamist võivad esile kutsuda ebakindlus ja stress. Mõned kassid on tundlikumad kui teised ning annavad sirtsutamisega märku mõnest ebameeldivast situatsioonist – olgu selleks siis teised kassid, ümberkorraldused majapidamises, pereliikmete reisimine, haigused, perre võetud uued lemmikloomad või ka lihtsalt muudatused omanike päevaplaanis.

6. Lõhnade segamine

Teinekord võib sind pead vangutama ajada, miks kass jälle just sinu asjade peale sirtsutab. Kas ei oleks juba aeg kedagi teist kiusata, võid isekeskis küsida. Tuleb aga välja, et selles, kui kass järjepidevalt just sinu asju märgistab, ei pruugigi midagi üdini halba olla. Nimelt arvatakse, et kassid sirtsutavad oma lemmikinimese asjadele, et nende kahe lõhnad seguneksid, soovides niimoodi oma lemmikinimesega ühenduses olla.

7. Ebameeldivad muudatused

Ehk on teie majas pidevad probleemid pereliikmete vahel? Või saabus hiljuti perre beebi? Kassid on väga tundlikud sellelegi, kui olete hiljuti oma harjumuspärast päevaplaani muutnud. Rääkimata sellest, kui olete viimasel ajal teinud kodus ümberehituse või sootuks mujale kolinud.

8. Konfliktide tagajärg

Kodudes, kus on kasse rohkem kui üks, on sirtsutamine levinum. Kassid, kes on stressis ja tunnevad end ohustatuna, annavad niiviisi märku oma staatusest ja neile kuuluvast territooriumist. Tegelikult võib n-ö haisutamine kassidevahelisi kaklusi ära hoida. Pideva teineteise küünistamise ja hammustamise asemel on ju sirtsutamisega märksa turvalisem võimuvõitlusi pidada.

Kuidas sirtsutamiskombest lahti saada?

1. Ära karista!

Kunagi ära karista oma kassi sirtsutamise eest – ära karju, suru tema nina uriini sisse ega löö teda. See põhjustab kassidele ainult lisastressi ja võib tagajärjena nende halba käitumist süvendada. Ühtlasi halveneb seeläbi looma ja karistaja vaheline läbisaamine. Kassid ei ole veel seepärast halvad – neil on oma põhjus sirtsutamiseks. Selle asemel et pidevalt karistusi otsida, proovi põhjustest aru saada ja nendega tegeleda.

2. Kasuta ensüümidega pleki- ja lõhnaeemaldajat

Puhasta kassi märgistatud kohad ensüümidega pleki- ja lõhnaeemaldajaga. Pärast paari kasutuskorda peaks hais täielikult kadunud olema.

3. Tee muudatusi teievahelises läbisaamises

Pärast seda, kui oled kassi märgistatud kohad puhastanud, püüa leida tegevusi, mis su kassile meeldivad – mängige, kaisutage jne.

4. Kasuta sünteetilisi feromoone

Sünteetiliste feromoonide kasutamine märgistatud kohtadel ja nende ümber aitab su kassil rahuneda.

5. Sulge uksed

Kui õnnetus on äsja juhtunud, hoia oma kass puhastatavatest ruumidest eemal.

6. Tegele kassidevaheliste probleemidega

Püüa vähendada kassidevahelisi probleeme. Katsu leida neile rohkem eraldi alasid – veendu, et kohti, kuhu nad saaksid peituda, kraapimispuid ja mänguasju oleks kodus piisavalt. Võib juhtuda, et pead toidukausse juurde lisama ja asetama need teineteisest võimalikult kaugele. Ühtlasi veendu, et igale kassile oleks eraldi liivakast ning paiguta need samuti erinevatesse kohtadesse. Teinekord on kasside teineteisest eraldamine kõige tõhusam viis, kuidas sellised võimuvõitlused lahendada.

7. Hoia võõrad kassid kodust eemal

Tee kõik endast olenev, et naabruskonna kassid liiga julgelt sinu hoovi ei trügiks.

8. Külasta loomaarsti

Enne kui veendud, et su kassil on käitumisega probleeme, külasta veterinaari, et välistada kõikvõimalikud terviseprobleemid, mis võivad sirtsutamist põhjustada.

Olgugi et sirtsutamisega võib probleeme tekkida kõigil kassidel, on käitumine omasem kastreerimata ja steriliseerimata kassidele. Kui oled probleemitekitajatele jaole saanud, peaks käitumine iseenesest paranema. Igatahes on esmatähtis põhjused välja selgitada ja muuta võimalusel keskkonda, et sirsutamiskomme väheneks.

Allikas: catster.com