Miks kassid tülitsevad?

Enne, kui asud kasside vahelist tüli klaarima, tuleb aru saada, millest tüli algas. Loomaarsti sõnul on tüüpiliselt kassidel tugevad suhted oma lähedastega. Kui nad hakkavad aga iseseisvalt elama, muutuvad kassid küllaltki üksikuks.

Tüli põhjuseks on tihti territoorium ja asjad, mida kass peab enese omaks. Isegi, kui kassid on harjunud ühe katuse all elama, tekib tahes-tahtmata olukordi, kus üks kass läheb teise territooriumile või häirib tema personaalset ruumi. Teine põhjus võib olla ka halb kogemus teise kassiga.

Näiteks kirjeldab ekspert juhtumit, kus üks kass kukkus köögikapilt maha ja sai haiget. Esimesena nägi ta enda venda. Ta seostas halba kogemust ja valu oma vennaga. Sellest hetkest alates tülitsevad varem hästi läbi saanud kassid sageli.

Tülitsemine ei pruugi alati väljenduda sisisemises ja kakluses. Võib olla ka nii, et kui üks kass siseneb tuppa, läheb teine kass minema. Sel juhul kassid lihtsalt väldivad üksteist ja ei soovi omavahel suhelda, kuid ka see on ebamugavuse ja sageli stressi märk.

Kuidas lahendada kasside tüli?

Kui näed, et kassid on tülli läinud ja olukord muutub pingeliseks, võib esmalt tekkida soov haarata veeprits või kasside peale karjuda. See on vale ja võib olukorra halvemaks teha.

Lahendusena võib proovida kasside vahele asetada mõni asi, näiteks papitükk. See tekitab kahe lemmiku vahele näilise barjääri. Kassid näevad, et ärritumiseks ei ole mõtet ja lähevad kumbki oma teed. Kui kassid on aga omavahel koos ja tüli on karm, tuleks lihtsalt ühest kassist kinni võtta ja ta ära tõsta. See sunnib kassi lahti laskma ja tüli vaibub. Mida rohkem kassid omavahel tülitsevad ja kaklevad, seda halvemaks lähevad nende suhted.

Kuidas kasse lepitada?

Kasside suhete klaarimine võtab aega ja nõuab kannatust. Alustuseks võib proovida kassidele anda oma isiklik territoorium. See tähendab, et mõlemal kassil on privaatne nurk toidu, tualeti ja mänguasjadega. Sellisel juhul tuleb jälgida, et tegeled mõlema kassiga võrdselt. Kui kassid on mõnda aega saanud omaette olla ja näivad rahulikud, võib proovida neid omavahel uuesti tutvustada.

Esimene samm on lasta kassidel üksteist ohutust kaugusest silmitseda, kuid nii, et nad üksteisele ligidale ei pääseks. Seejärel tasub õpetada mõlemale kassile selgeks teineteise lõhn. Anna kassile nuusutada midagi, mis teisele perelemmikule kuulub. Samal ajal võid kassile ka süüa anda. Ekspertide sõnul on söögi lõhn meeldiv ja nii seostavad kassid üksteise lõhnu millegi meeldivaga. Võid proovida segada ka kasside tualetigraanuleid. Kassidel on küll eraldi tualetid, kuid lõhnad on segunenud. Järgmisena võib vahetada kasside mängunurgad ära. Seeläbi tunnevad kassid veel intensiivsemalt üksteise lõhnu.

Kui kõik läheb hästi, on aeg kasse omavahel näost näkku tutvustada. Kui elamises on näiteks trepp ja selle ees pisike värav, siis tuleks üks kass panna ühele poole ja teine teisele poole väravat. Nii näevad kassid üksteist ja tunnevad lõhnu, kuid nende vahel on barjäär.

Kui peale seda on kõik endiselt hästi ja kassid jäävad rahulikuks, võib kasse omavahel tutvustada. Näiteks võib kassid ühte tuppa tuua ja mõlemaga tegeleda. Nii on kasside tähelepanu sinule fokusseeritud. Aja jooksul hakkavad kassid üksteisega suhtlema ja saavad sõbraks. Ole kasside vastu võrdselt sõbralik. Nii ei teki neil tunnet, et nad peavad sinu tähelepanu nimel võitlema. Oluline on säilitada ka rahu.

Kuidas hoida kasside vahelist rahu?

Hilisemate tülide vältimiseks peaks mõlemale kassile jääma oma söögi- ja jooginõu ning mänguala. Kassidele meeldib ronida ja mõlemal kassil võiks olla isiklik ronimispuu ning mänguasjad. Mõned loomaarstid soovitavad kasutada feromoonide eritajat. See muudab närvilised kassid rahulikumaks. Küll aga peaks kindluse mõttes enne eksperdiga konsulteerima, sest igale kassile ei pruugi see hästi mõjuda.

Mõned kassid ei saa omavahel kunagi sõbraks. Sellisel juhul on positiivne, kui mõlemad kassid suudavad elada ühel pinnal ilma kaklemata. Selle tagamine on omaniku töö, sest kass järgneb oma omanikule.

Allikas: petmd.com