Tuleb välja, et kassid on suured meistrid omaniku mõjutamises, kui nad midagi tõesti väga saada tahavad. Kassid teavad, et vali näugumine ei pruugi alati tulemust anda, seetõttu on nad õppinud kasutama teisi häälitsusi, et oma tahtmist saada, kirjutab The Guardian.

Väljaandes Current Biology avaldati uurimus, mis kinnitab, et tegelikult on kodukassid osavad manipuleerijad. Dr Karen McComb, kes elevantide ja lõvide häälitsuste spetsialistina on läbi viinud Sussexi ülikoolis mitmeid uurimistöid, jõudis viimaks kasside uurimise juurde, kui ta pani tähele, et tema oma kass nurrub süüa küsides hoopis teistmoodi, kui tavaliselt.

"Mõtlesin, et miks on just seda tüüpi nurrumist minul kui kassiomanikul nii keeruline ignoreerida. Suheldes teiste kassiomanikega tuli välja, et nende kassid käituvad samamaoodi," selgitas Mc Comb.

Läbi viidud uurimistöösse kaasati nii kassiomanikke kui ka neid, kellel kassi pole. Teadlased lindistasid erinevaid nurrumishäälitsusi ja mängisid need katsealustele ette. Isegi need katsealused, kellel kassi polnud kinnitasid, et tundsid ära anuva nurrumise, mis oli kõrgema sagedusega, tungiv ja mõjus isegi veidi ärritavalt.

Teadlaste hinnangul on anuv ja nõudlik nurrumine sarnane beebi nutule ja see on põhjus, mis paneb inimese instinktiivselt käituma, ise sellest teadlik olemata ning andma kassile seda, mida ta küsib. Seega tundub, et kassid oskavad teatud juhtudel inimese tundlikkust väga osavalt enda heaks ära kasutada.

Aga kõik kassid sellist taktikat siiski ei kasuta. Miks see nii on? Teadlased leidsid, et nõudliku, paluva nurrumise kasutamist võib suuremas osas täheldada üksikute inimeste kassidel. Vastab ju tõele, et paljud kassiomanikud suunduvad hommikul ärgates külmakapi juurde, et kõigepealt ära toita kass ning alles teha endale kohvi ja võileib.