Ära jäta oma kassi lahtise või tuulutusasendis oleva akna juurde järelvalveta. Kevade tulekuga käivad Kasside Turvakodu jaoks alati kaasas ohtrad teated lahti jäetud aknast välja kukkunud kassidest.

Kassid on ohu tajumises väikelapse tasemel ega oska kõrgusi karta. Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning ka kodutee taas leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. Kassid on väga iseloomult uudishimulikud loomad ega pruugi õnnetustest õppida.

Kuidas kasside turvalisus tagada, kui mahedal kevadhommikul aken avada?

Akende ette saab paigaldada võre, mis oleks tugevalt akna ette kinnitatud. Kasutada võib näiteks aiavõrku, millele puidust raam ümber teha ning sellega aknaraami külge kinnitada. "Soovitame vältida sääsevõrku, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ning võivad seeläbi küüntega võrku augu teha," kirjutab turvakodu oma Facebooki lehel.

Rõdudele ei tasuks kassi üldse lubada, kuid kui kass seal siiski juba käib, siis võiks ta sinna lubada vaid pererahva hoolsa järelevalve all. Siinkohal tasub ära märkida, et ka kõrgematel korrustel võib kiisu tähelepanu kergesti hajuda. Ta võib märgata mõnd huvipakkuvat lindu või putukat, sellele järele hüpata ning kukkuda. Ka rõdude jaoks müüakse võrke, millega oma lemmiku kukkumist ennetada. "Ära luba kunagi kassil omapäi rõdul olla! See, et ta pole siiani rõdult alla hüpanud, ei tähenda, et ta ei võiks seda teha," hoiatab turvakodu.

Tähelepanu tuleks pöörata ka tuulutusasendisse jäetud akendele. Soojade ilmade saabudes on loomakliinikutes igapäevaselt juhtumeid, kus kassid on üritanud aknast välja hüpata, kuid vajunud tuulutusava vahele. Paljudel juhtudel on vigastused fataalsed, kuna tuulutusava vahele vajudes saab viga kassi selgroog. Ka tuulutusava jaoks müüakse võresid, millega avasid turvata. Piisab vaid e-poodide lehelt otsida.

"Kukkumine lõpeb enamasti vigastustega, kuid paljudel juhtudel surmaga. Siiski igal juhul looma jaoks valu ja piinadega. Vahel on kiisu pärast aknast kukkumist pikalt kadunud ning terve selle aja kannatab ta vigastuste käes. Lemmilooma omanikena on vastutus meie õlgadel. Vastutus tagada oma väikese pereliikme maksimaalne turvalisus. Vastutame lõpuni!" paneb MTÜ Kasside Turvakodu kõigile kassiomanikele südamele.