Tänu episoodilisele mälule suudab inimene mõista oma minevikku ja meenutada isiklikke sündmusi. Pikka aega arvati, et just episoodiline mälu on see, mis eristab inimest teistest loomadest.

Kui see vastab tõele, siis kuidas saab kass mäletada oma tavalist päevarežiimi ja teada konkreetseid söögiaegasid? On ju näha, kuidas loomad mõistavad, kui nende tavapärases rutiinis midagi muutub. Samuti valivad loomad välja inimesed, kes on neile meeltmööda ja need, kes neile ei meeldi. On ju selge, et kass mäletab inimesi ja sündmusi ning on täielikult teadlik aja kulgemisest.

Kas episoodiline mälu on inimesele ainuomane?
Lemmikloomade psüühika uurimine on üha enam populaarsust koguv teema. On ju tore mõelda, et meie lemmik meenutab tänulikult koosveedetud aegu. Küllalt tõenäoline on, et kassid ei planeeri oma homset päeva, kuid kas nad võivad olla iseendast teadlikud ja mäletada eilset? Või tegutsevad nad tõesti vaid oma sisemise kella ja loodusrütmide järgi? See teema vajab veel palju teaduslikku uurimist.

Instinkt koju tagasi tulla versus mälu
Hämmastavad lood sellest, kuidas kassid naasevad koju pärast mitmeid aastaid hulkumist, panevad ka teadlasi pisut kahtlema selles teoorias, et loomi ei juhi episoodiline mälu, vaid ainult instinktid. Või saab seda ikkagi instinktiks pidada? Kasside üleloomulik suunataju on juba palju aastaid üllatanud nii teadlasi, loomaarste kui ka käitumisspetsialiste. Kuigi seda on uuritud juba 1922. aastast, siis selget tulemust ei ole veel fikseeritud, mistõttu ei saa välistada ka mälu rolli loomade koju naasmisel.

Ruumiline mälu
Ruumiline mälu on hädavajalik selleks, et loomad looduses ellu jääksid, meeles tuleb pidada toidu, vee, kaaslaste ja kisjate asukoht. Ka kodukassid kasutavad igapäevaseks navigeerimiseks ruumilist mälu — ta peab leidma toidu- ja veekausi, liivakasti, mänguasjad ja omaniku, kui ta soovib lähedust.

Pikaajaline ja lühiajaline mälu
Nagu inimestel, nii on ka kassidel lisaks ruumilisele mälule ka lühi- ja pikajaline mälu. Läbielatud sündmuste intensiivsusest oleneb, millised mälestused salvestuvad pikaajalisse mällu ja püsivad seal elu lõpuni. Näiteks püsib pikajalises mälus kindlasti väärkohtlemine ja seepärast võivadki need kassid ehmuda, kui näevad kedagi, kes meenutavad neile inimest, kes seda neile tegi.

Lisaks sellele väljendavad ka kassid rõõmu, kui kohtuvad oma omanikuga taas. Kassid loovad oma inimestega tugeva sideme ja mäletavad neid ka aastate pärast.

Kasside mälu ja ajutöö
Teadlased on tõestanud, et kassi ajutöö on võrreldav kahe- kuni kolmeaastase lapsega. Lisaks on kassi mälu koera omast lausa 200 korda parem. Koerte lühimälu kestab vaid viis minutit, kassidel aga hämmastavad 16 tundi. Seda muidugi juhul, kui testis kasutatav tegevus neile mingit kasu toob. Kassidel on seega palju parem mälu, kui me arvate oskame.

Allikas: cuteness.com