Kui palju on liiga palju?
Cornelli ülikooli veterinaaria resident Pamela Perry sõnul pesevad kassid end 30%–50% päevast. Kui palju kass end peseb, on täiesti individuaalne – mõni pühendab sellele rohkem aega, teine vähem. Mingil hetkel võib kassiomanikule aga tunduda, et tema lemmik ei tegelegi terve päeva jooksul enam millegi muuga. Pesemine on muutunud kassi jaoks kinnisideeks, kui ta unustab selle pärast ära kõik ülejäänud tegevused – ta ei taha enam süüa, mängida ega omaniku süles nurruda, vaid pigem lakub end kogu aeg. Kui kass on pesemisega liiale läinud, muutub karv kohati koledaks või tekivad lausa karvadest tühjad laigud ning märgata võib ka ärritunud laigukesi nahal.

Miks muutub pesemine kinnisideeks?
Kahjuks ei ole selle põhjuse välja selgitamine või diagnoosi panemine kuigi lihtne, kuna kassid on võrdlemisi keerulised loomad. Liigse pesemise põhjuseks võib olla stress, allergia, parasiidid, hüpertüreoidism ehk kilpnäärme ületalitlus või mõni neuroloogiline häire. Võimalusi on väga palju ning õige põhjuse leidmiseks tuleb kindlasti pöörduda veterinaari poole.

Kõigepealt saab veterinaar välistada meditsiinilised ja füüsilised häired ning sügeluse ja nahaärrituse. Sügelust võivad põhjustada parasiidid, nagu kirbud, lestad, ümarussid või seenhaigused. Nahaärritust võib põhjustada dermatiit. Liigset lakkumise põhjus võib olla ka allergia, näiteks kirpude, uue toidu või millegi keskkonnas leiduva vastu, nagu õietolm. Õige põhjuse välja selgitamiseks teeb veterinaar põhjaliku füüsilise läbivaatuse ja võtab mõned proovid.

Kui läbivaatuse ja laboriproovidega põhjust ei leita, võib tegu olla hoopis käitumishäirega. Sellisel juhul võib enamasti kahtlustada stressi, mis tekitab kassidel ärevust ja pingeid. Kassid on stressile väga vastuvõtlikud ning selle tekkimiseks võib olla palju põhjuseid. Stressist tingitud liigset pesemist nimetatakse psühhogeenseks alopeetsiaks. See on obsessiiv-kompulsiivne häire, mille tõttu ei suuda kass lõpetada enda lakkumist ja närimist. Just viimaste tegevustega püüab kass vähendada teda vaevavat ärevust ja stressi.

Millised on liigse pesemise tagajärjed?
Peale karvkatte kahjustamise ja kiilate laikude tekitamise võib kass kareda keelega lakkudes ka nahaärritust põhjustada. Kiilad laigud on väga vastuvõtlikud päikesepõletusele ja külmakahjustusele.

Kui nahk on lakkumise tõttu juba katki, siis teeb see kassile valu ning selle leevendamiseks tahab ta sama kohta veelgi enam lakkuda. Katkise naha peale võib kujuneda ka bakteriaalne infektsioon, mida tuleb ravida antibiootilise kreemi või tablettidega. Muidugi tekitab liigne lakkumine ka rohkem karvapalle, mis ajab kassi oksendama.

Selleks et takistada kassi end liigselt pesemast või katkise naha peale pandud kreemi ära lakkumast, tasub kasutada kraed, mis teda takistab. Nii saab nahk aega paraneda ning kass õppida olema end liigselt pesemata.

Allikas: www.cuteness.com