Kas kassid higistavad?

Kassid ei higista nii nagu inimesed. Kui inimestel on üle kogu keha higinäärmed, siis kassidel on need ainult teatud kehapiirkondades, kus puuduvad karvad: käpad, huuled, lõug ja päraku ümbrus.

Kui kassi keha saadab ajju signaali, et kehatemperatuur on muutunud liialt kõrgeks, siis aju saadab kassi higinäärmetele signaali, et nüüd on aeg higistama hakata. Higistamine on üks viisidest, kuidas kass end palaval päeval jahutada saab. Kuna kass higistab peamiselt oma käppade kaudu, võivad temast maha jääda märjad käpajäljed.

Küll aga võib kass higistada ka siis, kui ta on stressis. Loomakliinik on kõige tavapärasem koht, kus kassid samamoodi higistama hakkavad.

Milliste nippide abil kassid end jahutavad?

Kuna kassidel on higinäärmed ainult teatud kohtades, ei piisa kassi jaoks pelgalt higistamisest, et kehatemperatuur alaneks. Kassid saavad end jahutada ka lakkudes. Võib-olla oled märganud, et sinu kass peseb end suvel sagedamini.

Kui süljenäärmed eritavad palju sülge, siis jahutab see nahka. Niisiis on täiesti loomulik, et palava ilmaga hakkab kass end pesema. Küll aga, kui kass peseb end väga tihti või keskendub liialt konkreetsele piirkonnale, uuri tema nahka ja karva. Mõnikord võivad kassid end tihti pesta seetõttu, et neid kimbutab mõni tervisemure: nahaga seotud probleemid, valu või hoopis ärevus ja stress. Sellisel puhul tasuks tähelepanelik olla.

Lihtne nipp, mida ka kassid teavad, on see, et päikesepaistelisel ilmal tuleb eelistada varjulisi kohti. Kui muidu sätib kass end päikeselaigu sisse magama, siis liigse kuumuse korral ronib ka tema jahedamasse ja varjulisemasse kohta. Kuuma päeva saadab ta siis mööda puu all lesides ja aktiivseks muutub alles hilistel õhtutundidel. Seda tegid ka meie kodukiisude esivanemad.

Kuidas on lood lõõtsutamisega?

Kassid lõõtsutavad väga harva. Kui kass hakkab palava ilmaga silmnähtavalt lõõtsutama, võib ta olla juba ülekuumenenud. Sellisel juhul vii lemmik kindlasti jahedamasse kohta, paku talle juua ja jahuta tema keha. Kui kass on väga loid ja tal on silmnähtavalt paha, võta kiiresti ühendust ka loomaarstiga.

Hingeldamine ja lõõtsutamine võib olla ka märk stressist või südame- või kopsuhaigusest. Sellisel juhul pöördu nõu küsimiseks viivitamatult loomaarsti poole.

Kass liigne higistamine võib olla märk haigusest?

Kassid higistavad üldjuhul vähe ja seda tavaliselt ei märka. Kui tema käpad jätavad aga jahedas ruumis märjad jäljed maha, siis on tõenäolisem, et kass on stressis või ärev. Sel puhul on oluline jõuda jälile, mis temas stressi tekitab, stressor tuleks eemaldada ja seejärel jälgida, kas kass rahuneb. Kui midagi ei muutu, tasub ühendust võtta loomaarstiga.

Suurenenud süljeeritus võib olla samuti märk tervisemurest, näiteks igeme- või hambaprobleemist, aga võib tähendada ka kõhumuret. Vahel eritavad kassid liialt sülge ka siis, kui neid silitatakse. Kui märkad, et kassi süljeeritus on tavapärasest suurem, võta ühendust loomaarstiga.

Allikas: petmd.com