Miks kass pea peal magada armastab?

“Esiteks on pea peal soe,” selgitab kasside käitumise spetsialist Marilyn Krieger Kaliforniast. Ehkki ka teistes kohtades on soe, eraldub enamik kehasoojusest pea kaudu ja see võib mõjutada kassi otsust magamiseks just sinu pea valida. Kassi keskmine kehatemperatuur on 38,8 kraadi ja hästi toimiva ainevahetuse huvides peavad nad seda soojust säilitama. Välise soojusallika otsimine võimaldab kehal töötegemist välida, et organism ka magamise ajal ei jahtuks.

See on vaid üks Kriegeri mitmest teooriast. Teiste põhjenduste seast leiame ka mugavuse mõiste: kass eelistab sättida end mõnusalt sisse voodi peatsis, otsides mitte üksnes soojust, vaid vältides nii ka rahutu magaja sagimist.

“Paljud inimesed vähkrevad voodis. Magamise ajal liigutatakse end alati, kuid mõned on rahutumad kui teised,” ütleb Kriege. “Pea läheduses on olukord teiste kehaosadega võrreldes rahulikum ja kassil pole vaja end eriti palju liigutada.” Teisisõnu võivad su kassi uneharjumused öelda üht-teist ka sinu enda omade kohta.

Krieger pakub välja ka teise võimaluse: näiteks võib kassile meeldida sinu lõhn (eriti su juuste lõhn), mis aitab tal end magamise ajal turvaliselt tunda. Kassid on ka väga territoriaalsed ja domineerivad loomad, kes soovivad markeerida peremehed-perenaised oma lõhnaga. Nii toimub teatud lõhnavahetus. Kuid see turvalisuse tunne mängib oma rolli ka ühes teises harjumuses, mida paljud on oma voodikaaslastest kasside juures avastanud.

“Paljud inimesed kurdavad, et kassid sätivad oma tagaosa magades omaniku näo poole.” Kuigi see ei pruugi olla just kõige ahvatlevam rituaal, on see tegelikult hea märk. “Kass näitab sellega oma usaldust inimese vastu,” selgitab Krieger, rõhutades, kui ebatõenäoline on võimalus, et loom võiks pöörata selja olendile, keda ta ei pea oma perekonda kuuluvaks. Looduskeskkonnas otsivad kassid magamiseks alati kõige ohutuma ja varjatuma paiga. Kodus on selline koht omaniku kõrval, kus juhul, kui miski inimese üles äratab, on ka kass kohe ohust hoiatatud. Looduses on kõige turvalisem koht eemal kiskjatest ja muudest ohtudest, et end jahipidamiseks välja puhata.

Kassi öised harjumused

Kuigi kahjutud või isegi meelitavad, võivad nende harjumused sinu enda und häirida. Kasside rahutu uni on seotud nende kalduvusega olla pidevalt saagijahil. Kassidel puudub selline igapäevane une-ärkveloleku tsükkel, mis on omane meile ja paljudele teistele loomadele. Selle asemel magavad ja ärkavad nad sageli kogu päeva ja öö jooksul. Metsikus looduses elavad kassid peavad pidama jahti, et tabada ööpäevas 20 väikest saaklooma ja jahipidamise vahel tuleb neil puhata. Kuigi kodustatud kassid niimoodi ei söö, on neil säilinud nende metsikute sugulastega sarnane sisemine kell.

Mugava lahenduse leidmine

Kuigi kassidel on eelsoodumus end hilisõhtul liigutada, on nad Krieger sõnul siiski oma loomult paindlikud ja neid võib harjutada sobivamate uneharjumustega. Alustuseks sobivad mõned aktiivsed tegevused enne magamaminekut. “Kasuta mänguasja, mis imiteerib jahti – lohista lelu kassist eemale ja lase tal see kinni püüda,” soovitab Krieger. “Pärast sellist treeningut anna kassile kausitäis toitu. Kass sööb kõhu täis, puhastab end ja läheb magama. ”
Kuigi iga käitumise muutmine võib võtta aega, aitab kordamine ennustatavale käitumisele alati kaasa. Su lemmikloom võib alguses kangekaelne olla, kuid aja ja kannatlikkuse abil õnnestub kindlasti saavutada mõlemale sobiv ajakava ja magamisruum.

Allikas: petmd.com