Rääkides kassidest ja kassipoegadest räägime me piltlikult öeldes õuntest ja apelsinidest – kõik, alates nende energilisusest kuni tähelepanuvajaduseni on erinev. Arvestades neid asjaolusid, on sul võimalik teha otsus, mis on sobivaim nii sulle kui kiisule.

Kassipoeg?

Kassipojad adopteeritakse tavaliselt kiiremini, sest nad on nii armsad. Kes suudaks neile vastu panna? Paljud inimese peavad silmas just kassipoega, kui nad soovivad võtta peresse uut kassi. Kuid enamik neist ei mõtle, kui palju tähelepanu kassipoeg nõuab ning kas nende elustiil seda ka võimaldab.

Mõned soovitused, mida peaksid kassipoja võtmisel silmas pidama:

  • Nad on tohutult energilised. Neile meeldib mängida peaaegu kogu aeg. Nad ronivad, maadlevad ja ründavad. Kas sul on nii palju aega ja energiat, et kassipojaga mängida?
  • Kassipoegi on soovitav võtta kaks. Kuna nad on väga mänguhimulised, on mängukaaslane neile suureks rõõmuks. See ei vabasta küll sind kohustusest kassikestega mängida, kuid aitab neid siiski tegevuses hoida juhul, kui sinul aega pole.
  • Kassipoegi tuleb õpetada. Kas sul on nii palju aega ja energiat, et õpetada neile liivakasti kasutamist? Või seda, et hammustamine ega diivani kraapimine pole lubatud?
  • Sinu kodu peab olema kassipojakindel. Kassipoegadel on komme sattuda kõikvõimalikesse ohtlikesse olukordadesse. Maailma avastamine on nende jaoks loomulik, seega pead sa kindlustama, et neil poleks juurdepääsu millelegi ohtlikule ega mürgisele (elektrijuhtmed, mürgised taimed, puhastusvahendid, nöör jms).
  • On tore vaadata kassipoega kassiks kasvamas. Teievaheline side kujuneb tugevaks.
  • Kui sul on piisavalt aega ja energiat, mida pühendada kassipoja üleskasvatamisele, siis pakub ta sulle vastutasuks enneolematu hulga mängulusti ja armsust.

Täiskasvanud kass?

Täiskasvanud kassidest vaadatakse varjupaikades potentsiaalsete kassivõtjate poolt sageli mööda – üliarmsad kassipojad röövivad kogu nende tähelepanu. Kuid ka täiskasvanud kassid sobivad paljudele peredele.

Mõned soovitused, mida peaksid täiskasvanud kassi võtmisel silmas pidama:

  • Täiskasvanud kassid on poegadest üldiselt rahulikumad, kuid ka neile meeldib mängida.
  • Kui võtad täiskasvanud kassi, tead, kelle võtad. Varjupaik teab sulle tema iseloomust rääkida ning neil võib olla olemas ka andmeid tema varjupaigaeelse elu kohta. Juba kassi võttes saad teada, kas ta on häbelik või julge, on tal teiste kasside, koera või lastega koos elamise kogemus. Teades kõike seda, saad otsustada, kui hästi ta sinu peresse ja koju sobitub.
  • Täiskasvanud kassi ei ole reeglina vaja õpetada, võib-olla vaid õige vähe. Kõik asetub paika, kui ta on uues kodus paar päeva kohaneda saanud ja end juba mugavalt tunneb.
  • Täiskasvanud kassile meeldib nii eakate inimeste kui laste seltskond, sest nad pole nii haavatavad ja metsiku käitumisega kui kassipojad.
  • Täiskasvanud kass nõuab palju vähem tähelepanu ning teda võib talle stressi ja muret põhjustamata pikemaks ajaks üksi jätta.

Siiski oled sina see, kes otsustab, kas võtta kassipoeg või kass ning kumb neist sinu olukorraga paremini sobitub. Mõlemad on toredad, kinnitavad kogenud kassikasvatajad.