Austraalia valitsus tegi juba 2015. aastal otsuse, et aastaks 2020 tapetakse kaks kuni kuus miljonit metsikut kassi, vahendab CNN. Kuningliku Melbourne’i tehnoloogiainstituudi andmeil tapeti esimese 12 kuu jooksul 211 560 metskassi, seda põhjusel, et metsikud kassid ohustavad Austraalia kohalikke liike. Eriti ohustatud on erinevad näriliste ja kukruliste liigid.

Metskasside tapmiseks kasutatakse külmutatud vorste, mida toodetakse Lõuna-Perthis asuvas tehases. Lisaks kängurulihale, kanarasvale ja igasugustele vürtsidele ning maitseainetele leidub vorstides ka mürki nimetusega 1080. Iga ruutkilomeetri peale puistatakse lennukilt keskmiselt 50 mürgitatud vorsti ja ühe kuu jooksul visatakse neid laiali ligi pool miljonit, kokku kaetakse vorstidega mitme tuhande hektari suurune maa-ala.

On paikasid, kus asi on läinud nii kaugele, et iga tapetud kassi eest makstakse lausa raha. Näiteks Queenslandis makstakse iga tapetud metskassi eest 10 Austraalia dollarit.

Mürgitatud vorstid töötatud välja teadlane Dave Algar, kes uuris poes müüdavat kassitoitu ja lähtus vorstide valmistamisel sellest, et kapriissed kassid neid ka sööks. Need pole aga ainus viis metskasside arvukuse piiramiseks. Lisaks kasutatakse ka lõkse ja relvi, mille laskemoon sisaldab mürki.

Kui Austraalia valitsus selle plaani teatavaks tegi, leidus ka palju vastumeelseid inimesi ja internetis koguti kuue petitisiooniga kasside kaitseks rohkem kui 160 000 häält. Brigitte Bardot kirjutas ka kirja, milles ta nimetas Austraalia plaani vähendada metskasside arvukust loomagenotsiidiks. Laula Morrissey arvas, et planeeti juhivad idioodid. Austraalia valitsuselt said aga kirja vastu nii Bardot kui ka Morrissey. Neile kirjeldati olukorra tõsidust ja liike, mis on metskasside tõttu juba hävinenud.

Arvatakse, et esimene kass jõudis Austraaliasse 17. sajandil ning sellest ajast saadik on kasside arvukus saareriigis kasvanud metsiku kiirusega. Kodukassid kohalikke liike ei ohusta, kuid metskassid on sunnitud ellujäämise nimel jahti pidama.

Arvatakse, et 80% Austraalias olevatest imetajatest ja 45% saareriigis olevatest lindudest on sellised, keda kuskil mujal maailmas pole. Väidetavalt tapavad Austraalias metskassid iga päev rohkem kui miljon lindu ja ligikaudu 1,7 miljonit roomajat, vahendab CNN.

Allikad: edition.cnn.com, nytimes.com