Väljaheite matmine on kasside seas sage komme. Hoolimata sellest, et nad on pedantselt puhtad loomad, ei ole puhtuse pidamine alati nende peamiseks eesmärgiks, miks väljaheide liiva alla maetakse.

Temperament

Üheks põhjuseks on temperament. Dominantsed ja alluva iseloomuga kassid peavad looduses üksteise kõrval edukalt hakkama saama. Domineeriva iseloomuga kassid sageli väljaheidet ei peida. Sellega märgistavad nad oma territooriumi. Leebema iseloomuga kassid aga kraabivad väljaheitele liiva peale näitamaks, et nad ei kujuta endast domineerivale isasele ohtu ning on nõus territooriumi ära märgistanud kassile alluma.

Oma jälgede peitmine

Looduses elavad kassid matavad oma väljaheiteid ka jälgede peitmiseks. Nii väldivad nad liigset tähelepanu ja peidavad end ja oma järglasi potentsiaalsete röövloomade eest. Kuigi kasside väljaheide lõhnab inimese jaoks samamoodi, siis kassid suudavad sellel vahet teha. Iga kassi väljaheide on iseloomuliku lõhnaga, mistõttu on röövloomadel neid lihtne jälitada.

On mitmeid erinevaid põhjuseid, miks mõni kodukass oma väljaheidet liivakastis ei peida. Üldjuhul ei ole muretsemiseks põhjust.

1. Võib-olla märgistab kass oma territooriumi nii, nagu tegid seda tema esivanemad looduses elades. See harjumus kipub olema populaarsem just isaste kasside seas, kuid mitte alati.

2. Oma väljaheite peitmine ei ole iga kassi jaoks loomulik. Kassipojale on tema ema suureks eeskujuks ja noorena õpivad kassipojad väga palju just oma ema käitumist jäljendades. On kasse, kes ei pruukinud näha, kuidas ema oma väljaheidet peitis ja nii ei ole see harjumus külge hakanud ka neile. Muretsemiseks ei ole põhjust.

3. Ka ebamugav liivakast või ebasobiv liiv võib olla põhjuseks, miks kass oma väljaheidet ei mata. Jälgi, et liivakast oleks sinu kassile paraja suurusega ning tal oleks ruumi end seal mugavalt ümber pöörata, et väljaheitele liiva peale kraapida.

Allikas: cuteness.com