Miks kassidele üldse paitamine meeldib?
Saamaks aru, miks kassidele lõua alt sügamine meeldib, tuleb kõigepealt mõista, miks neile paitamine üldiselt meeldib. Kasside salapärasuse ja isepäisuse tõttu arvatakse tihti naljaga, et nad hauvad peas maailmavallutusmõtteid.

Oma väikest maailma tahavad nad tõesti valitseda ja selle jaoks jätavad nad maha lõhnajälgi, nühkides nägu, eriti põski ja suunurki, näiteks vastu mööblit ja tihti ka inimesi. Oma lõhnaga muudavad nad kodu enda jaoks mõnusaks paigaks ning samas annavad teistele loomadele märku oma kohalolekust. Kassi paitades jääb lõhn ka silitaja kätele, see muudab ta kassi jaoks kodusemaks ning samas annab teistele loomadele märku, et sellel inimesel on omanik olemas.

Millised on eriti mõnusad kohad, kust paitada?
Kuna paitamise peamine eesmärk on levitada lõhna, siis meeldib kassidele kõige rohkem silitamine kohtadest, kus on koos palju lõhnanäärmeid. Seega on head kohad põsed, kõrvatagused, saba juurest ning muidugi lõuaalune.

Silitades kassi õrnalt lõua alt ja eriti lõuanurkade juurest, paneb kass kindlasti juba peagi nurrumootori kõvasti käima.

Kas lõua alt sügamine on ikka ainult hea?
Kassi silitamine tugevdab sidet inimesega, jätab talle lõhnajäljed ning mõjub samas kassile rahustavalt. Nagu heade asjadega ikka, ei tasu sellegagi liiale minna. Kassi liigne lõua alt sügamine võib talle aknet põhjustada, sest silitamine muudab lõua all paiknevad rasunäärmed väga aktiivseks.

Akne põhjustab kassile sügelust ning halvemal juhul võib tekkida ka infektsioon. Kui mingi koht sügeleb, siis tekib ikka tahtmine seda veel enam sügada, mis ei anna aga rasunäärmetele puhkust. Kassi aknel on samasugused sümptomid nagu inimestelgi – punnid ja rasune nahk. Seda on kerge ära tunda, sest ka silitaja käed jäävad kergelt rasused.

Avastades kassil akne, tuleks takistada teda end veel rohkem kuskile vastu nühkimast. Kui probleem siiski ise ei möödu, tasub pöörduda loomaarsti poole.

Allikas: cuteness.com