Teame, et kassid on targad ja nutikad, aga mis teeb kassidest selle, kes nad on. Selgub, et kassidel on palju kognitiivseid oskuseid. Rohkem, kui oleks võinud esialgu arvata. Kasside aju töötab väga aktiivselt. Kuigi teadlased ei tea veel päris täpselt kõike, mis kassi peas toimub, on nad siiski teinud põnevaid tähelepanekuid.

Kas kasside emotsioonid kattuvad inimese omaga?

Bristoli ülikoolis töötav kassi-spetsialist John Bradshaw sõnab, et kassid ei näe inimesi kui täiesti teistsugust liiki. Nad kas arvavad, et inimesed on nagu nemad või on nemad nagu inimesed. Kassid saavad aru, et inimesed on suuremad. Kasside sotsiaalne käituminegi sarnaneb inimesele: nad istuvad teineteise kõrvale, pesevad ennast ja tahavad tähelepanu hõõrudes end vastu inimese jalgu. Kuigi inimesed ei hõõru end vastu teineteise jalgu, siis tähelepanuvajadus on meil siiski olemas.

Kassid proovivad olla kodus peremehed ja on selles sageli isegi edukad. Inimene ju koristab nende liivakasti, serveerib neile toitu ja silitab neid - tõeline kuningakassi elu. Hoolimata sellest, et kodukassid võivad arvata, et on inimestest paremad, ei usu Bradshaw, et kassid peaksid inimesi suisa rumalateks, seda seetõttu, et kassid ei hõõru end vastu teist kassi, kelle vastu tal lugupidamine puudub.

Kas kassid tajuvad asjade olemasolu hoolimata sellest, et nad neid parasjagu ei näe? Mida on selle kohta uuritud?

Näiteks kui paned oma jalanõud kappi ja sulged ukse, siis sa ei näe neid jalanõusid, ent samas oled teadlik nende olemasolust. Sa mõistad, et need on sul olemas. Inimesed õpivad selle juba noorena ära, aga kassid?

Scientific American väidab, et kassid tajuvad seda, et asjad eksisteerivad ka siis, kui need pole parasjagu vaateväljas. Väidetakse ka seda, et kui kass näeb midagi põnevat, tahab ta varjuda ja seda asja turvalisest peidupaigast jõllitada. Nii võib kass istuda pikalt. Sellest käitumisest saab aga järeldada, et kasside keskendumisvõime ja võime fokusseerida on inimestese omast kordades parem.

Kas kassid mõtlevad, kuidas toit kätte saada?

Jah, mõtlevad ja neil on selleks arenenud lausa muljetavaldavad oskused. Teadlased tegid katse, mille raames pandi nööri otsa toitu. Kass sai sellest aru ja õppis kiiresti ära, kuidas nööri enda poole tõmmata, et toit kätte saada. Niisiis õpivad kassid neid ümbritsevas maailmas nutikalt toime tulema.

Kassid saavad ilma suurema vaevata selgeks ka selle, kuidas ja millal inimene neile süüa annab. Inimesed kasutavad suhtlemiseks paljustki oma käsi. Küll näidatakse millegi suunas või žestikuleeritakse. Inimesed teevad seda eriti siis, kui nad arvavad, et see, kellega nad räägivad, ei saa jutule hästi pihta. Näiteks loomade puhul võivad inimesed sageli näidata näpuga toidu suunas. Kassid õpivad selle aga ära ja saavad väga hästi aru, et kui mängu tulevad sellised liigutused, siis järelikult saab süüa.

Kuidas kassid ja inimesed omavahel sideme loovad?

Isegi kui kassid seda kogu aeg välja ei näita, siis tegelikult mõtlevad nad inimestele sageli. Nad jõllitavad inimesi pidevalt, et neist paremini aru saada.

Kassid jälgivad ka inimese emotsioone ja mõtlevad nende üle. Nad teevad oma järeldusi ja otsustavad, kuidas meie käitumisele reageerida. Nad kuulavad inimest ja jälgivad ka käitumismustreid, et mõista, mida me neilt ootame ja millal on söögiaeg. Kassid on inimestega tihedalt seotud. Oma peremehega suhtleb kass kindlasti rohkem kui võõrastega.

Allikas: cuteness.com