„Kõikidel loomadel on oma toimetulekustrateegiad ning see on kassi viis oma stressiga toimetulemiseks. Kui kass tunneb ennast ülekoormatuna või hädasolevana, on tal võimalik taganeda enda jaoks turvalisse kohta ehk kinnisesse ruumi, kus tema saab soovi korral jälgida, aga kus teda ei märgata,” kommenteerib Krieger.

Hiljutine uuring ajakirjas Applied Animal Behaviour Science näitas samuti, et pappkarpidel on mõju kassi stressitaseme leevendamisele. Uued varjupaiga kassid jaotati juhuslikkuse alusel pooleks – pooltele anti pappkarp, teistele mitte. Mõne päeva pärast täheldasid uurijad, et karbi saanud kassid taastusid stressist kiiremini ning suutsid võrreldes karbi mitte saanud kassidega paremini uue ümbruskonnaga kohaneda.

Seega kui sinu koju on oodata uut kassi, kui seisab ees (ajutine) kolimine või kui oled lihtsalt sunnitud kassi päevaks üksi koju jätma, oleks kasulik jätta talle paar pappkarpi. Kriegeri sõnul annab see kassile kontrollitud ja turvalise varjualuse, kus nad saavad ennast tunda kaitstuna ja rahus.

Veel üks põhjus kasside pappkarbilembusele on soojus. Kassi keskmine kehatemperatuur on umbes 38,5 kraadi, mis on kõrgem kui inimestel. Seega võivad kassid aeg-ajalt soovida oma kehatemperatuuri säilitada ja soojemasse kohta peitu pugeda, kuna inimesed hoiavad oma toatemperatuuri madalamana.

Kriegeri sõnul on kõige parem paigutada pappkarp umbes poole meetri kaugusele seinast, kasti lahtine osa seina poole. Sisse võib jätta ka kassi mänguasju või rätikuid. Kui sinu kass ei armasta üldiselt sinust kaua eemal olla, võid sinna jätta ka mõne riideeseme või muu asja, millel on sinu lõhn küljes. Siiski tasub meeles pidada, et turvalisus ennekõike – kastilt tuleb eemaldada kleepuvad vahendid, klambrid ja käepidemed, enne kui oma kassi selle kallale lasete.

Allikas: petmd.com