Miks kassid hüppavad?

See on nende loomuses. Tegemist ei ole õpitud käitumisega, sest kassipoeg hüppab juba väga noorest peast, mil tal teiste kassidega veel eriti kokkupuuteid ei ole. Hüppamise komme on seotud ka kassi suuruse ja kiirusega. Kui näiteks lõvi või gepard võib oma saagi kinni püüda joostes, siis väiksemat sorti kodukassid on enamasti aeglasemad, kui loomad, keda nad püüda soovivad. Kassid on küll kiired, kuid nad ei ole pikamaajooksjad. Nad ei jaksa oma kiirust säilitada ja seetõttu proovivad hoopis kavalusega oma saagi kinni püüda. Niisiis on varitsemine ja hüppamine sageli hea idee.

Kodukass on üldjuhul aeglasem kui tema saakloom, mistõttu peab ta saagi haaramiseks hüppama. Suuremad kaslased püüavad aga saaki joostes.

Vahel hüppavad kassid ka pereliikmetele peale. Mida see tähendab? Saagiks nad sind ei pea, pigem tuleks seda tõlgendada kui kutset mängule. Kassil on igav ja ta otsib sinu tähelepanu. Kuna kassidel on aga teravad küüned ja hambad, siis vahel võib see inimese jaoks liialt valus ja ebameeldiv tunduda.

Omavahel mängides ei pruugi kassid olla nii õrnad, kui nad on inimestega. Hüppamine on küll asi, mida kassid teevad üldjuhul saagi kinni püüdmiseks, kuid vahel teevad nad seda ka mänguhoos. Selle hetkeni, mil kasside omavaheline mäng ei muutu agressiivseks või kummalegi osapoolele ebamugavaks on normaalne, et nad ka omavahelises mänguhoos hüppavad ja jahile iseloomulikku käitumist imiteerivad.

Miks kassid enne hüppamist tagumikku vingerdavad?

Enne hüppamist liigutavad kassid sageli oma saba edasi-tagasi. Selline vaatepilt võib kesta minuteid. Nad kasutavad oma saba suhtlemiseks ja tunnete väljendamiseks. Saba liputamiseks võib olla mitmeid põhjuseid. Näiteks:

  • sirge püstine saba annab märku, et kass tunneb end kindlana ja talle võib läheneda;
  • kui saba teed kergeid võnkeid, võib kass olla hirmunud;
  • kui saba on jalge vahel, on kass väga hirmunud;
  • kui saba on pulksirgelt püsti, on kass põnevil;
  • kui saba liigub aeglaselt edasi-tagasi, siis on kass millegipärast ärritunud;
  • kui saba liigub aeglaselt ja hüpnootiliselt, siis kass jahib midagi ja peab plaani saagile lähenemiseks;
  • kui saba teeb kergeid võnkeid, tunneb kass end turvaliselt ja mugavalt, tavaliselt teeb kass selliseid võnkeid, kui ta istub rahulikult või kui omanik teda paitab.

Miks hakkavad kassid tagumikuga vingerdama enne hüpet?

Selle kohta, miks kassid oma tagumikku vingerdavad, on mitmeid teooriad, kuid keegi ei ole siiani lõpuni veendunud, miks nad nii teevad. Üks levinuim teooria on see, et kass teeb seda tasakaalu otsimiseks. Ta tunnetab ja kalkuleerib, millal on õige hetk, et sooritada edukas hüpe. Kassid teevad sageli lausa utoopilisi hüppeid ja enamasti need neil ka õnnestuvad, sest nad on hüppele väga pikalt keskendunud. See, kuidas kass suudab oma tähelepanu koondada ning jäägitult ühele asjale keskenduda, on midagi, mida ka inimestel kassidelt õppida on.

Teise arvamuse kohaselt võib see komme tulla ka erutusest, sest miski pakub neile suurt põnevust ja elevust. Samas võib asi olla seotud ka dopamiini vabastamisega, kui kassid mängivad-jooksevad, siis vabastab keha seda ainet.

Allikas: cuteness.com