Iga päev saab kassikaitse palveid tulla tänavakasse päästma. Nii on hoiukodude olemasolu üks olulisemaid eeldusi, et tänavakassid turvaliselt tänavalt ära tuua. Selleks on vaja, et hoiukodude võrgustik laieneks.

Millal olla hoiukodu ja mis kasu sellest sulle on?

Praegusel stressirohkel ajal on kasulik teada, et juba 15-30 minutit kassiga tegelemist rahustab sinu närve ja meeleolu. Selle kohta on tehtud uuringuid ja on näha keemilisi muutuseid kehas: kassiga veedetud ajal hakkab keha tootma seratoniini, mis tõstab heaolu tunnet. Langeb kortisooli tase, mis on teadaolevalt stressi tõusuga seotud kemikaal. Nii et kassiga tegelemine parandab ka sinu elukvaliteeti läbi parema vaimse tervise.

Kui tunned end koroona-ajastul üksikuna, siis (hoiu)kass on sulle ideaalseks kaaslaseks.Kui oled mõelnud kassi võtmisele, kuid ei ole 100 protsenti kindel, kas see sinu elukorraldusega järgmised 10-20 aastat sobib, siis hoiukodu võid olla ka lühiajaliselt, näiteks kuu või kaks, vahel on isegi nädal-kaks hoiukodu pakkuvad vabatahtlikud kassi elupäästjad. Sina saad vaadata, mida tähendab kassi eest hoollitsemine ilma eluaegse vastutuseta, kassid saavad päästetud.

Kui oled mõelnud kassi võtmisele, aga ei suuda pildi järgi seda ühte ja õiget välja valida, siis võid hakata hoiukoduks ja leides selle õige kassi, saad otsustada ta endale jätta. Nii õpid tundma tema iseloomu ja vajadusi ja mõistad ka täpsemalt, millise iseloomuga kass sulle sobib. NB! Julgustame algul katsetama ka näiteks vanema kiisuga, proovida erineva vanuse ja värviga kiisusid - sa ei tea kunagi, kes sinu südame võidab.

Kui arvad, et sinu praegusel kassil on igav, aga pole kindel, kuidas ta teistesse kassidesse suhtub, siis hoiukoduna on sul võimalik lühiajaliselt seda katsetada. Kassikaitse vabatahtlik aitab valida võimaliku sobiva iseloomuga kassi ja on toeks kasside lõimumisel omapoolsete nõuannetega.Kui sa üürid oma elupinda ja ei ole kindel, kas sul õnnestub järgmisel kolimisel sama mõistvat üürileandjat leida, siis hoiukoduks olemine võib olla hea kompromiss. Kassikaitse leiab sinu elukorralduse muutumisel uue hoiukodu.

Kui oled kassi päriseks võtnud, pead vastutama selle eest sina, et sinu järgmises kodus oleks koht ka sinu kassile. Hoiukoduks olemine sobib ideaalselt inimestele, kellele meeldib palju reisida, aga ei ole sõpra, kes viitsiks iga kord kassi hoida. Anna lihtsalt varakult MTÜle teada, millal sa ära oled. Oleme rõõmsad, kui meil on hoiukodusid, kes saavad lühikese perioodi jooksul "päästa päeva" - leitud kassidest teatakse iganädalaselt ja SOS hoiukodusid on tohutult vaja.

Sa jumaldad just kassipoegi ja sul on energiat nendega iga päev palju mängida - hoiukoduks olles saad sa ühe hoiulise lahkudes paluda, et järgmine kass samuti kassipoeg oleks. Nii on sul eluaegselt kassipojad.

Sa tunned, et sul on anda rohkem, oled kogenud loomade hooldaja ja ei karda keerulisi, hirmunud kasse ja näed nende ravimises ja inimsõbralikuks kujundamises toredat väljakutset. Kassikaitse päästab ja hoolitseb paljude vanemate ja palju kannatada saanud kasside eest, kes ei ole inimestele atraktiivsed, kes vajavad rohkem tähelepanu ja ei anna inimesele seda nunnumeetri ja heaolu tunnet. Nad ei saa kiiresti koju. Nad ei roni sulle sülle. Samas nad vajavad rohkem armastust kui kiisupojad, et olla taas usaldavad ja see töö on kurnav, kuid 100 protsenti tänuväärne.

Kassikaitse vajab ka selliseid inimesi, kes saavad raskemad kiisud enda kätte võtta ja hoolitseda nende eest isegi, kui nad tunduvad parandamatud. Usume, et kõik kassid väärivad hoolt.Soe hoiukodu ja armastav keskkond aitab kassil olla taas mänguline ja rõõmus. Nii leiab ta endale kiiremini päris-kodu.

Kasside elukvaliteedi- ja "maailmaparandamine"

Hoiukodu suudab pakkuda kassidele rahulikuma ja stressivabama keskkonna kui varjupaik või kassituba. Tänavalt tervisehädadega tulnud kassid tervenevad hoiukodus selle tõttu kiiremini kui kitsas puuris või kassirohkes kassitoas. Mida rohkem on hoiukodusid, seda rohkem on MTÜdel võimalik tänavakasse ja kolooniaid päästa. Samuti saame tänu sellele rohkem kasse steriliseerida ja piirata uute kolooniate tekkeid. Tervisehädad, mis võivad tänavakassile saatuslikuks saada, on tihti hoiukodus lihtsalt ravitavad. Metsikutest kassipoegadest võivad väga kiiresti saada sõbralikud nurrupallid, kui neile hoiukodus tähelepanu pakkuda. Kassitubades või varjupaigas ei ole alati aega neid nii palju inimesega harjutada ja metsikust pojast võib kasvada inimest umbusaldav kass.

Esimesed sammud hoiukoduks olemisel

Kui sa oled nüüd kõik selle läbi lugenud ja tahad kohe katsetada hoiukoduks olemist, siis esmalt täida ära hoiukodu ankeet. Sinuga võtab Kassikaitse vabatahtlik ühendust ja räägib täpsemalt järgmistest sammudest. Sa ei pea olema kohe valmis hoiukoduks olemia, ootame ka neid, kes teavad, et nad saaksid kuu või kahe pärast tegutseda, sest nii saame koordineerida oma tegevusi ja luua sinuga kontakti praegu, et abi vajadusel kohe kiirelt tegutseda.

Kui sa pole veel kindel ja sul on tekkinud küsimusi, siis võid täita ankeedi ja lisada "Kellele soovid hoiukoduks olla?" küsimuse juures omad küsimused. Võid küsimused saata ka Tartu Kassikaitse Facebooki sõnumitesse või saata oma küsimused siia. Palun ole kannatlik, kuna meie esimene tähelepanu läheb praeguste kasside ravimisele ja hooldamisele, kiirete SOS päästmiste peale. Vahepeal võib vastamine viibida, mistõttu olemegi tänulikud, kui juba täna endast märku annad.

Täna on Tartu Kassikaitse aktiivseid hoiukodusid orienteeruvalt 15-20, võrgustikus aga 50 inimest. Loodame, et liitud meiega ja aitad tänavakasside elukvaliteeti parandada ja teed ka oma elu nii tähenduslikumaks ja rõõmsamaks! Hoiukodu ankeeti saab täita siin: https://kassidkoju.eu/hoiukodu-kusimustik/