Liiga pikaks kasvanud küüned võivad kassile valu tekitada, samuti kipuvad need kinni jääma ja nii võib küüs valusalt murduda. Igal juhul on oluline oma kodukassi küüsi regulaarselt kontrollida ja neid vajadusel ka tagasi lõigata. Kui kass on protseduuriga harjunud, on see tegelikult lihtne ja kiire ning karta ei ole miskit. Kassi tuleb selle protseduuriga tasapisi harjutada ja nii õpib ta seda ka taluma.

Meeles tuleb pidada seda, et ka regulaarse lõikamise puhul on oluline võimaldada kassil ka oma kraapimisvajadust rahuldada selleks ette nähtud kohtades nagu näiteks spetsiaalsetel kraapimispuudel või -alustel. Seina külge kinnitatavad alused võiks paigaldada nii kõrgele, et kass saaks end selle peal välja sirutada.

Küünte lõikamist alusta sammhaaval

Enne, kui lõikamisega alustad, jälgi oma kassi. Kas ta on lõõgastunud ja laseb sind ligi? Kas ta lubab sul oma käppasid ja küüsi puudutada?

Enne küüntelõikust võid kassi sööta, sest kui kõht on täis söödud, tunnevad kassid end üldjuhul paremini ja on lõõgastunud. Kui kass on pigem äreva loomuga, siis vali protseduuriks vaikne tuba, kus teisi inimesi ja loomi ei ole. Istuge koos mugavasse tooli ja kõigepealt lõdvestuge.

Enne, kui esimest korda küüsi üldse lõikama asud, lase kassil kõigepealt puudutustega harjuda. Silita tema käppasid ja küüsi ja kui kass lubab, siis püüa tema käpp õrnalt oma peopessa võtta, seda uurida ja õrnalt ka pigistada, sest pigistades tulevas kassi küüned paremini nähtavale. Räägi kassiga samal ajal juttu ja premeeri teda, et tal tekiks tegevusega positiivne seos.

Eemalda oma käsi enne, kui kass jõuab selle ära tõmmata. Jälgi lemmiku kehakeelt, kohe kui märkad, et tal on ebamugav, siis katkesta oma tegevus ja proovi uuesti alles siis, kui kass on jälle rahulik. Kui kassil on ebamugav, on tema kõrvad suunatud tahapoole või kergelt kõrvale. Õpeta teda tasa ja targu.

Järgmiseks lase kassil küünetange nuusutada ja harjuda ka nende häälega. Lõika esialgu midagi muud, näiteks spagetti. Samal ajal pigista kassi käppa, et küüned tuleksid nähtavale. Paku jälle kassile maiust. Sellist tegevust võiks korrata nädala vältel ja kui tundub, et kass on kogu protseduuri ajal lõõgastunud, siis võib jätkata ühe küüneotsa lõikamisega. Edukaks lõikuseks on vaja kannatlikkust ja palju harjutamist. Ära kohe tervet käppa ette võta. Alusta sellest, et lõikad igal õhtul ära vaid üks-kaks küünt.

Kuidas küüsi lõigata:

  1. Kassi küünte lõikamiseks on vaja kindlat kätt ja teravaid küünetange, vastasel juhul võib küüs murduda.
  2. Küüne sees on veresooned. Jälgi, kust see piir läheb. Pea meeles, et lõikama peab vaid valget küüneotsa, kus veresoont ei ole.
  3. Ohutuse mõttes on alati parem lõigata vähem kui rohkem. Hoia siiski läheduses verejooksu peatav vahend, kaaliumpermaganaat, maisitärklis või kuiv tükiseep, juhul kui peaksid kogemata lõikama küünt liiga lähedalt ning tabama ka veresooni. See on kassile väga valus.
  4. Kass peaks istuma süles, näoga sinust eemal. Hoia hellalt tema varvast oma näppude vahel, pigista õrnalt padjakest. Kui küüs ilmub nähtavale, siis lõika ära ainult terav valge osa. Lase käpast lahti ja paku kassile maiust.
  5. Kui kass paistab lõõgastunud, võid jätkata sama järgmise küünega. Kui mitte, siis katkesta tegevus, silita kassi niisama ja proovi uuesti päeva või kahe pärast.
  6. Lõika küüsi vaid paarikaupa seni, kuni ta on protseduuri ajal ja järel täiesti lõõgastunud. Alles siis võid korraga ette võtta rohkem küüsi.
  7. Lõpeta küüntelõikus alati maitsva maiusega ja pika paiga, et kassil jääks protseduurist positiivne mälupilt.


Allikas: www.cuteness.com