Mustad kassid annavad kogu saadu ning kogetu täies ulatuses ja rohkemagagi tagasi, muutes nad seekaudu suurepärasteks lemmikloomadeks, tihti aga lausa asendamatuteks kodusoojuse- ja kaitsetalismanideks.

Miks on mustad kassid kardetud ja isegi põlatud?

Suure karuteene on mustadele kassidele osutanud kõikvõimalikud maagiaga tegelevad inimesed.

Hobuste, nahkhiirte ja eriti mustade kassidega dekoreeritud nõiad teatavad igal aastal Halloweeni tulemisest. Loomade varjupaigad räägivad lugusid julmustest ja isegi satanistlikest rituaalidest, mis paljudele musta värvi loomakestele osaks on saanud.

Legendid mustade kasside kohta erinevad riigiti.

Nad toovad üheaegselt armastust nii Briti neidudele kui aitavad näiteks ka Saksa nõidu loitsimisel. Olenevalt ajastust, kultuurist või religioonist – enamasti aga kõigi nende puudumisest – on neid loomi alati samastatud kas kuradi või inglitega ning lood saladuslikest mustadest kassidest on inimeste meeli erutanud alates antiikaegadest kuni tänapäevani.

Üheks võimsamaks kaasaegse ebausu aluseks on ilmselt pimedast keskajast pärit jutustused, kus kas teadmatusest või lihtsalt kõike kuuldut omavahel segi ajades on sündinud lood, milledel puudub tõepõhi nii reaalteaduslikust kui ka esoteerilisest vaatenurgast vaadatuna. Väidetakse näiteks, et armastusejumalanna Freya kaks musta kassi, kes olid rakendatud vedama jumalanna kaarikut, muudeti tänutäheks ustava teenistuse eest nõidadeks.

Kreeka mütoloogias aga muutub Galenthias kassiks ja asub seejärel allmaailma jumalanna Hekate preestriks.

Keskajal uskusid inimesed, et kurat isiklikult muutub mustaks kassiks. Nõidade abistajatena või kaaslastena on nad ristiusukiriku propageeritud uskumuste järgi tõhustanud maagilisi rituaale. Tuhanded kassid surid näiteks, kui 1233. aastal paavst Gregorius IX teatas, et Saatan ise vastab musta kassi kummardajatele.

Põhja-Indias elavat nõid Chordewa, kes moondub mustaks kassiks. Kui ta külastab haigeid ja lakub nende huuli, siis nad surevad.

Keegi Maria Lacey olla väidetavalt näinud, et üks must kass imenud poomise läbi hukatud Goody Carrieri keha.
Goody oli Pennsylvania naine, kes andis lapsele kaerapudrus kolm tilka musta kassi verd, saades seetõttu süüdistuse ja hiljem ka surmanuhtluse nõiduse praktiseerimise eest.

Näiteid on veel ja veel ning selliseid lugusid kohtame olenemata ajastust, maailmajaost või religioonist. Ainus, mis neid ühendab, on asjaolu, et must kass on oma salapärase olemuse ja inimmõistusele tihtilugu arusaamatute võimetega tekitanud vanarahvas aukartust, mille rahvasuu oma teadmatuses ja vaimupimeduses – asja tõelist olemust mõistmata – valas ümber müstilisteks hirmulugudeks.

Õnneks on ka teisi näiteid: iidse Egiptuse kassjumalannat Bastetit kujutati ning kummardati musta kassina.

Britid näiteks usuvad, et mustad kassid toovad õnne. Yorkshire' kalurite kodus usutakse, et nad tagavad merelt ohutu tagasipöördumise. Kui must kass kõnnib laeva pardale, tähendab see õnne. Kui ta aga ära aetakse, tähendavat see laevale peatset õnnetust. See on ka põhjus, miks näiteks oli Teise maailmasõja ajal Briti mereväealuste hingekirjas alati ka üks kassike.

Paljud Briti vanasõnad osutavad tähtsusele, mis põhineb mustale kassile antaval armastusel ja hoolel.

Inglismaal peetakse abieluõnne märgiks seda, kui pruut näeb pulmas musta kassi. Cornwallis libistatakse musta kassi saba üle silmade, et silmahädasid ravida ja ennetada. Walesis aga arvatakse, et nad ennetavad haigusi.

Legendaarsed on lood nii selle musta kassiga, mille Dalai laama Nõukogude Liidu juhile Leonid Brežnevile kinkis, samuti ka Winston Churchilli mustade kiisudega.

Kuigi tänapäeval ei pööra me mustadele kassidele enam sel põhjusel tähelepanu, et silmi ravida või ohutult randuda, kandub siiski nende maagiline energia meile kõigile, jätmata siiani kedagi külmaks ega ükskõikseks. Tuleb vaid õppida lugema märke, tajuma looma kehakeelt ja alata võib teievaheline saladuslik kahekõne, mida ainult teie mõistate.

Loomade käitumisharjumuste ekspert Temple Grandin käsitleb musta kassi võlusid oma raamatus "Loomad teevad meid inimlikuks".

"Uuringud näitavad tõestatud seoseid loomakarva värvuse ja käitumisharjumuste vahel," kirjutab ta. "Mustad kassid on sotsiaalsemad nii teiste liigikaaslaste kui ka inimestega."

Musta värvi kasside kodune loomus muudab nad eriti headeks lemmikloomadeks.

Seega, kui kaalute kassi võtmist varjupaigast, siis soovitaks kindlasti musta kassi, kes ei unusta iial teie heategu.