Sõitsin ühel päeval rahulikult Kristiine kandis ning olles keskendunud eelkõige teiste autode ja busside jälgimisele ja normaalses liiklusvoos püsimisele, märkasin ühtäkki lömmisõidetud peaga kassi. Südame alt käis tuline jutt läbi - vaene loom.

Enne, kui jõudsin nähtut õieti seedidagi, jooksis tulise takuga minu enda auto eest läbi kass. Kas teha äkkpidurdus, kui seljataga on autodevool? Palvetada ja edasi sõita? Sain veidi eemal auto ohutult peatada, tulin sõidukist välja ja tõttasin kassi otsima, sest tahaksin öösel siiski magada, aga mitte mõelda, et ei tea, kas sõitsin nüüd mõne käpa sodiks ja jätsin looma vigaseks või… midagi veel hullemat.

Nägingi eemalseisva auto alt kena välimusega kassi välja pugemas, kaelas uhke rihm. Lähemale astudes märkasin kaelarihmal kirja "Mul on kodu olemas". Kaelarihmal oli ka telefoninumber, millele helistades sain kontakti looma omanikuga.

Mind teavitati kenal toonil, et tõesti, neil ongi toa-õuekass, kes vabalt Kristiines jalutamas käib. Ärgu ma paanitsegu ning mingu ajagu omi asju, küll Miisu ise koju tagasi jõuab. Kui ma viisakalt mainisin, et vähemalt Tallinnas kehtib seadus, mille kohaselt loomaomanikud on kohustatud lemmikud oma territooriumil hoidma, sain tusase kommentaari: "Ah, eks mingid lollakad ole jälle tühjast seaduse teinud, ega normaalsed inimesed neid järgigi ning tegele oma asjadega." Seejärel kõne katkestati.

Kallis loomaomanik, kas seda vastust võib mõista nii, et kui keegi kusagil kiirust ületab, siis võid ka sina seda teha, sest teised ju teevad? Ei, see ei anna sulle õigust. Vastupidi, see teeb sinust kriminaali! Antud juhul tahad aga sina, seaduseiraja, teha minust loomavigastaja või -tapja. Sellega, et sa ei täida seadust ja lased linnatänavale oma looma autode vahele, tekitad sa liiklusohtlikke olukordi. Miks ma pean sinu pärast sattuma sellistesse olukordadesse, mida võib pealt näha ka minu laps? Sina, julm kassiomanik, oled ilmselt üks esimestest, kes auto alla jäänud kasside päästmiseks korraldatud heategevusliku rahakogumise juures kommenteerib: “Kas on vaja neid pilte siia panna, lapsed ju vaatavad!" Kas sa arvad, et tänaval lapsed ei näe seda lömmisõidetud peaga kassi? Ja järgmine kord ehk sinu kassi, kes lebab sõidutee kõrval soolikad väljas?

Olgu Su kass isepäine kui tahes, siis sina, loomaomanik, vastutad tema eest. Kui sa ei suuda jälgida seadust, kui lemmiklooma võtad, siis tee endale ja teistele teene - jäta ta parem võtmata.