Kass sööb tavapärasest rohkem. Paljudel kassidel pole söögiisu, kui neil on tervis korrast ära. Samas on võimalik, et on vastupidi ja kass hoopis sööb rohkem. See võib viidata ka toitainete puudusele kehas.

Kass joob tavapärasest rohkem. Kuigi kassid vajavad palju värsket vett, siis liiga suur veetarbimine võib viidata neeruprobleemidele, korrast ära kilpnäärmele või diabeedile.

Kass ei pese end enam nii sageli. Paljudel ülekaalulistel kassidel on end raske pesta. Ülekaalulisusega kaasnevad ka muud tervisehädad nagu diabeet, südameprobleemid ja vähk. Samas võib kass vältida enda pesemist ka siis, kui tal on artriit ehk liigesepõletik või hoopis mõni suuhaigus.

Kass on muutunud väga häälekaks. Kassid suhtlevad inimestega häälitsemise teel. Kui kass on muutunud tavapärasest häälekamaks ja seda juba mõnda aega, siis võib-olla proovib ta midagi öelda. Võib olla ka vastupidi - kui kass on üldiselt väga sotsiaalne ja ühel hetkel muutub endasse tõmbunuks, siis võib ka see olla märk tervisemurest.

Kassi hingeõhk haiseb. Halb hingeõhk võib viidata halvele suuhügieenile. Sellest saavad alguse aga paljud teised haigused. Kui kassi hingeõhk sarnaneb ammoniaagi lõhnale, võib see viidata neeruprobleemidele.

Kass ei kasuta liivakasti nii nagu peaks. Üheks põhjuseks elukorralduse muutustega kaasnev stress. Kassile pakub enda pissihais turvatunnet, mistõttu võib ta teha meelega häda kastist välja. Samas võib liivakasti vältimist põhjustada artriit, sest liigesepõletik ei lase kassil liivakastis end nii hõlpsasti liigutada. Põhjuseks võib olla ka vähk, neerukivid, kuseteedeinfektsioon või interstitsiaalne tsüstiit.

Kassi pupillid ei näi normaalsena. Kuigi kassi pupillid muudavadki suurust vastavalt valgusele, siis haigusele võib viidata see, kui pupillid muudavad suurust ilma, et muutuks ümbritsev keskkond. Kui sellised tavapäratud muutused toimuvad kogu päeva vältel, tasub kindlasti konsulteerida loomaarstiga.

Kass on tusane. Mõned kassid ongi kogu aeg tusased, aga kui sõbralik kass käitub juba mõnda aega tusaselt, on miskit valesti. Seda võib põhjustada liigne tundlikkus erinevate asjade suhtes. Näiteks kui kass reageerib tundlikult katsumisele, võib tal sellest kohast valus olla. Kui kass on hüperaktiivne, võib see olla põhjustatud kilpnäärme ületalitusest.

Kass on tujutu. Kui kass on ühel hetkel kaotanud igasuguse mängutuju ja muutunud lojuks, võib see viidata stressile. Seda võib põhjustada uus pereliige või suuremad muutused elukorralduses.

Kass on kogu aeg peidus. See on normaalne, et kassile meeldib ka omaette olla mingi osa päevast. Kui kass ei anna ennast näole juba tükk aega ja üldiselt väldib inimesi, võib see viidata vigastusele, stressile, ärevusele või hirmule.

Allikas: petmd.com