Ehkki see harjumus võib mõnikord naljakas olla, jätab see teinekord meile katkise klaasi, vaasi või mõne muu purustatud eseme ja suure segaduse koristada.
.
Miks kassid asju ümber lükkavad?

Mõned meie kasside imelikud harjumused on kergesti seletatavad, kuid see üks komme sunnib meid kukalt kratsima. Nii et samal ajal, kui püüad oma kassi paremini mõista ja tulevasi pahandusi ära hoida, küsi endalt siiski: Miks kassid asju ümber lükkavad? „See sõltub asjaoludest,“ ütleb Amy Shojai, loomade käitumise spetsialist ja mitmete kasside veidrusi kirjeldavate raamatute autor. Põhjuseid, miks kassid asju pikali paiskavad, võib olla erinevaid.“

Kas see, et kassid asju laudadelt ja riiulitelt maha tõukavad, võid olla seotud nende jahivaistuga? „Tõenäoliselt,“ ütleb Adi Hovav, kasside käitumise spetsialist. „Kassidele on saagi jahtimine sisse ehitatud, nii et asjade mahatõukamine võib olla selle instinkti väljendus.“ Shojai selgitab: „Kassid kasutavad oma käppasid asjade proovimiseks ja uurimiseks ning nende liigutamine, helid ja tunnetus aitavad neil mõista, kas asjad on ohutud või mitte.“ Kassi käppadel olevad padjandid on väga tundlikud ja nad uurivad asju enda ümber neid lükates või katsudes.

Omaniku reageering sellele, kui midagi on pikali lükatud, mõjutab samuti seda, kas taoline käitumine jätkub või mitte. „Inimesed on suurepäraseks publikuks,“ selgitab Hovav. „Kes siis ei hüppaks, kui klaas hakkab üle lauaserva kukkuma?“ Kui kassid tahavad tähelepanu, õpivad nad väga kiiresti selgeks, millega teie pilku köita.

„Kassid on uskumatult vilunud leidma võimalusi manipuleerimiseks, et oma tahtmist saada,“ ütleb Shojai. „See taandub sageli nõudmisele: Vaata mind, sööda mind, mängi minuga.“ Ta selgitab, et kuna isegi negatiivne tähelepanu on parem kui eiramine, pakub asjade ümberlükkamine kassile võimaluse oma omanikult reaktsioon kätte saada. Nii et olgu see kui raske tahes – kui sinu kassil on kombeks tähelepanu köitmiseks asju ümber lükata, on parim lahendus ta käitumist ignoreerida (ja kõik purunevad väärisesemed ära panna).

Teine selgitus?

Sinu kass võib asju ümber lükata lihtsalt seepärast, et see on lõbus. „Käpapatsutusega liikumapandav ese ühendab kõiki jälitamise ja jahtimise parimaid aspekte ning selle kukkumine on võrreldav luhtunud põgenemiskatsega,“ selgitab Shojai. Õnnetuste vältimiseks veenduge, et kassil on ümberringi palju sobivaid mänguasju, mida on kasulik vahetada, et hoida need põnevate ja uutena. Leidke iga päev aega oma lemmikuga mängida ja teda treenida. Kombinatsioon igavusest ja allasurutud energiast sunnib kasse alati „pahandusi“ otsima.

Esemete riiulitel ja laudadel pikaliköömine või sealt allakukutamine võib olla kassi jaoks võimalus väljendada oma jahiindu, uurida ümbrust ja köita teie tähelepanu, kuid kasside käitumise uurijad on nõus, et selle taga võivad peituda ka teisted, avastamata põhjused. „Uuringutega pole neile lihtsalt veel jälile jõutud,“ lisab Hovav.

Allikas: petmd.com