1. Kassi ei saa treenida nagu koera

Kui koer on kergesti sõnalise kiitusega motiveeritav, siis kass ei ole. Ka ei ole kass loomu poolest nii koostööaldis kui koer. Siinkohal kulubki kassiomanikul ära veidi loovust ja armastavat lähenemist, mis sobib kassile rohkem kui domineerival toonil öeldud käsud-keelud.

Selleks, et kassile trikke õpetada, kasuta maiust, mis kassile tõepoolest meeldib. Ta ei pruugi toidukausist võetud krõbuskite peale vuntsigi liigutada, niiet vali midagi hõrgumat. Selleks võivad olla kasvõi maitsvad tuunikalapalad või pisikesteks kuubikuteks lõigatud kalkuni- või kanafilee tükikesed.

Kassile on vaja anda maius kohe peale triki sooritamist. Alguses võib olla üsna keeruline õiget hetke tabada, et kassi kiiresti maiusega premeerida. Siinkohal tulebki appi naksutaja ehk klikker. Pärast triki sooritamist teha sõrmega klikkeril klõpsatus ja anda maius. Nii harjub kass klikkeri heliga, õpib seda heli seostama kiitusega ja nii on kassi kergem premeerida. Vahel piisab ka üksnes helist, et kass saaks aru, et on triki ilusti sooritanud.

Alusta kõigepealt ühe triki õpetamisest. Triki õpetamisele kuluv aeg päevas peaks olema 10-15 minutit, mitte rohkem. See on piisav aeg, et hoida kassi keskendununa. Kindlasti võiks triki tegemist korrata igapäevaselt kuni tekib rutiin. Pealegi ei unusta kass niimoodi õpitut.

Sa võid piirduda lihtsate käsklustega nagu "lama" ja "istu", aga võid olla ka loominguline ja õpetada kassi kasvõi rihma otsas kõndima, toolile hüppama, mänguasja ära tooma jne.

  • Istu!

See on üks kõige lihtsamaid trikke, millega võikski kassi treenimist alustada. Hoia käepärast maiuspala ning anna käsk istuda. Kui kass on käsu täitnud, vajuta klikkerile ja premeeri maiusega. Kui esimesed kordused õnnestuvad, pole vaja kassi enam maiuse abil istuma meelitada, piisab, kui annad kassile käsu "istu!". Peale iga õnnestunud sooritust premeeri kassi maiusega.

  • Tule siia!

Seda on kerge õpetada siis, kui kass reageerib hästi oma nimele. Iga kord kui kass sinu juurde tuleb, anna talle maius. Alguses tuleb tõenäoliselt meelitamisega rohkem vaeva näha, aga harjutamine teeb meistriks!

  • Pööra!

Sa saad õpetada kassi pöörama või kõndima paremale ja vasakule poole. Selleks on hea kasutada plastmassist võimlemisrõngast. Meelita kass rõnga sisse ning ütle, kas tal tuleb pöörata paremale või vasakule poole. Kui kass õigesti astub, tee naksutajaga klikk ja anna maius.

  • Hüppa!

Kassi hüppama sõltub sellest, kui õppimisvõimeline ta on. Mõni kass ei olegi huvitatud käskude täitmisest isegi siis, kui teda ootab preemia. Selle triki puhul tuleb varuda kas kannatust või anda alla. Kui sinu kassile üldiselt hüpata meeldib, siis ei tohiks rõngast läbihüppamine olla tema jaoks väga keeruline. Kõigepealt tuleb kass meelitada läbi madalale asetatud rõnga hüppama. Kui kass on esimese soorituse edukalt teinud, tee koheselt naksutajaga klikk ja premeeri maitsva palaga. Kui kassil esimesed hüpped käpas on, võid rõngast veidi kõrgemale tõsta.

Allikad: Petfinder, I Heart Cats