Ettekujutus sellest, kuidas sinu vihane patsient su käsivarred veriseks kraabib või veel hullem – hammustab, kui üritad talle rohtu kurku kallata, muudab lihtsa hoolitsuse õudusunenäoks. Aga helgema poole pealt peetakse vedela ravimi andmist, võrreldes tablettide, kapslite, silmatilkade või süstidega, kõige lihtsamaks. Kuidas seda teha?

Vedela ravimi edukaks manustamiseks järgi nelja punkti:

  • ettevalmistus
  • püsivus
  • kannatlikkus
  • täpsus

Kui sul palju kogemusi ei ole, on parim kassile rohtu anda esialgu kahekesi. Neli kätt on alati parem kui kaks ja et kõik ladusalt kulgeks, kutsu mõni pereliige appi. Kui sul on õnne ja kass ravimiannuse koos toiduga sisse võtab, saad stressi täielikult vältida.

Enne teiste tehnikate kasutamist proovi kõigepealt ravim tavatoidu sisse ära peita. See on kõige lihtsam ja stressivabam meetod. Enamik kasse eelistab konservtoitu, isegi kui nende söögilaud koosneb peamiselt kuivtoidust, mistõttu lisa ettenähtud annus ravimit kas dosaatori või süstla abil väikesele koguse märgtoidule ja sega see hoolikalt ära.

Kui ravim pole liiga ebameeldiva lõhna või maitsega, võib su kass süüa seda kausist või su käest ja kogu probleem ongi lahendatud ning rohu andmine kulgeb edaspidi imelihtsalt. Kui mitte, või kui su kassil on toitumise osas teatud piirangud, pead doosi otse kassile sisse andma.

Ruumi ettevalmistamine

Esimene samm on teha tuba tühjaks igasugustest ärrititest, näiteks teistest lemmikloomadest ja lastest. Seejärel mõtle, milline on parim pind, mille peale kass ravimi manustamise ajaks tõsta. Kui see on näiteks laud, korja sellelt kõik üleliigsed esemed ära ja kata millegagi, mis ei libise. Võimalusel võid kassi ka süles hoida, sest seal tunneb ta end kindlamini. Pane käeulatusse kõik vajaminevad vahendid. Juhul, kui kass peaks küünistama, sea enda tarbeks igaks juhuks valmis ka antiseptiline lahus, side ja plaaster.

Ravimi manustamine

Kõigepealt selgita välja, milline on määratud annus. Kui ravimit peab hoidma külmikus, lase sel enne doseerimist toatemperatuurini soojeneda. Loe hoolikalt ravimi juhendist, kas seda tuleb enne kasutamist ka loksutada. Täida ravimiga kaasasolev tilguti või süstal ettenähtud annusega.

  • Hoia kassi pead oma mittedomineeriva käega ja süstalt koos ravimiga oma domineeriva käega. Pane süstla ots kiire, ent enesekindla liigutusega õrnalt kassi suunurka, põse ja hammaste vahele.
  • Pööra süstal kergelt kassi kukla poole, kuid ära mingil juhul looma pead kalluta. Nii võib ravim kassile kurku minna.
  • Pigista ravim süstlast aeglaselt välja, andes kassile aega ravimi neelamiseks. Tee seda seni, kuni süstal on tühi.
  • Seda tehes hoia oma kassi suu kinni, et ta kindlasti neelaks. Kui tundub, et ta hoiab ravimit suus, puhu talle õrnalt vastu nina, et neelamist ergutada.
  • Kuikass osa ravimist välja sülitab, ära anna seda uuesti.
  • Loputa süstal puhtaks ja vajadusel pane see tagasi külmkappi.

Kui su kass ravimi manustamise ajal rabeleb, ole järjekindel ja konkreetne, kuid sõbralik. Ära ärritu ja räägi oma lemmikloomaga pehmel ja rahulikul toonil. Silita ja rahusta teda. Kui kass puikleb aga tugevalt vastu, mässi ta vajaduse korral rätiku sisse nii, et ainult pea on väljas, seejärel hoia teda oma keha vastas või lase abilisel teda hoida. Loomakliinikutes on selleks otstarbeks spetsiaalsed kotid. Jätka oma lemmiku rahustamist ja tema kiitmist ning püüa see kogemus siiski võimalikult meeldivaks muuta.

Kannatlikkus on ravimi manustamisel oluline voorus. Ära kunagi ärritu oma kassi peale, kui proovid talle ravimeid manustada. Negatiivsed emotsioonid ei too kasu ja muudavad kassi palju ärevamaks ja ebakindlamaks. Nagu kõigi lemmikloomade ja inimeste puhul, on me omavahelise suhtlemise võtmeks kannatlikkus, eriti rasketes ja ebameeldivates olukordades. Kassi jaoks on sunniviisiline ravimite võtmine kindlasti väga ebameeldiv protseduur.

Täpsus ja kassile ravimi manustamise tehnika omandamine on oluline. Kui asi lõpuks käpas on, läheb ravikuur järgmisel korral juba valutult. Võtmesõna on täpsus, konkreetsus ja kiirus. See leevendab stressi nii sinu kui ka su kassi jaoks.

Allikas: cuteness.com