Tõenäoliselt oled sa märganud, et kassid kulutavad rohkesti aega ja energiat teiste kassidega suhtlemiseks, kuid väga väikese osa sellest suhtlusest moodustavad häälitsused.

Kui nad "räägiksid" nii palju kui viiplevad ehk kehakeelt kasutavad, sooviksid tõenäoliselt, et nad lihtsalt vait oleksid. Enamik inimesi pole nii kehakeele lugemises nii head, et mõistaksid kasside väikeste kõrvaliigutuste ja sabavõngete tähendust, sestap peavad nad inimestega suheldes enda arusaadavaks tegemiseks "sõnu" kasutama.

Kasside "sõnavara" on sama rikkalik kui nende kehakeel, ka kiindumuse väljendamisel. Mõned näited.

1. Mjäu

Kassipojad kasutavad seda sõna täiskasvanud kassidest sagedamini. Kuna vastsündinud kassipojad ei kuule ega näe, teevad nad häält, millega püüavad ema tähelepanu. Täsikasvanud kassid omavahel "mjäu" eriti sageli ei ütle, küll aga räägivad nad niiviisi inimestega.

2. Nurr

Kassid nurruvad, kui nad on rahul. Kuid nad teevad seda ka turvatunde loomiseks, kui on vigastatud või haiged.

Kasside nurrumise kuuldav sagedus on umbes 25 korda sekundis ja sel arvatakse olevat raviomadused. Üsna kindlasti toimib see sisemise massaažina.

3. Kurin

See on midagi mjäu ja nurrumise vahepealset, nagu sõbralik tervitus.

4. Urin

Selgelt hoiatav häälitsus. Kassid kasutavat urinat omavahelises suhtluses ütlemaks "Tõmba tagasi, muidu pean urisemise asemel küünised käiku laskma!"

5. Vadistamine

Kui su kass istub aknalaual ja vahib väljas sehkendavaid oravaid, kõrvad kikkis ja silmad kohevsabadele kinnistunud, ilma et neid taga ajama pääseks, võib ta vadistama hakata. Vadistamine tähendab kas põnevust või frustratsiooni.

6. Susin

Kassid susisevad, kui nad kardvad või on vihased. See on urinast järgmine hoiatushäälitsus.

7. Kräun

Emased indlevad kassid kräunuvad meeleheitlikult, püüdes isaste tähelepanu, et paarituda. Kräunumise üks variant, karje, on viimane hoiatus enne kohe-kohe algavat kassidevahelist võitlust.

8. Piiksatus

Mõni kass piidleb sind mõtlikult ja piiksub justkui andekspaluvalt, enne kui ta sulle sülle hüppab.

9. Pladin või vulin

See on hübriidhäälitsus, midagi nurrumise, mjäu ja urina vahepealset. Negatiivset tähendust sel siiski pole, pigem on mõeldud tähelepanu püüdmiseks, olles sõltuvalt olukorrast mitmetähenduslik.

10. Ulg

Häälitsus, mida kassid kasutavad nende jaoks ebameeldivast olukorrast (näiteks kinnisest toast) väljapääsemise nõudmiseks.