Paar nädalat tagasi hakkas Viljandi sotsiaalmeedia gruppides levima info, et ühes majas on kinni kümmekond kassi, kes sealt välja ei saa ja keda aeg ajalt mingite jäänustega toidetakse ning kes pidevalt sigivad. Hoonesse sisse vabatahtlikud ei pääsenud ning viimases hädas võeti ühendust kohaliku sotsiaaltöötajaga. Selgus, et kasside omanikuks on vanem naisterahvas, kellel on kasside pidamine pehmelt öeldes üle käte läinud. Seal majas ta ei ise ei elanud, kuid käis korra või paar nädalas kasse toitmas. "Kuidas on see võimalik, et selline olukord on kestnud juba aastaid, kuid keegi ei ole varem sellele tähelepanu pööranud, me ei tea vastust," kirjutab MTÜ sotsiaalmeedias.

Kassikoloonia Viljandis

Vabatahtlikel õnnestus kassitädiga saavutada kokkulepe, et ta loobub kassidest. "Kui meie vabatahtlikud majja sisenesid, siis kogu see olukord lõi ka meie palju näinud vabatahtlikud pahviks. Esmalt lõi vastu lihtsalt tappev hais - seal ei olnud võimalik hingatagi. Lisaks oli võimatu kuhugi astuda, sest väljaheidete kiht kattis paksu kihina põrandaid, samuti vedeles igal pool prügi. Hallitavad ja mädanevad toidujäänused ning väga tugev roiskumise lõhn! Kuna sees oli praktiliselt kottpime, siis väga keeruline oli üldse midagi näha. Kuna kassid olid sõbralikud ja tulid kohe ise sisenejaid tervitama, ei olnud keeruline osa neist puuri panna," kirjeldab MTÜ.

Kassikoloonia Viljandis

Esimese korraga toodi ära neli kassi. Peale loomakliiniku esmast läbivaatust, kui abistajad mõistsid, kui hull nende olukord on, toodi ära veel neli. "Kuigi seal majas avanev vaatepilt meie palju kogenud vabatahtlikud pahviks lõi, siis pole see võrreldav loomaarstide ehmatusega, kui nad kasse üle vaatama hakkasid. Juba see hais, mis kassidega kaasa tuli, oli äärmiselt intensiivne. Kõik kassid said rahusti all kõigepealt puhtaks pestud, sest aastate pikkune väljaheidete sees elamine oli karvadesse hakanud ja nad olid üleni nende samade väljaheidetega koos."

Kassikoloonia Viljandis

Kõigil kiisudel on kõrvad haiged, ühel ära toodud kassidest oli mädane keskkõrv põletik, mis on talle tekitanud neuroloogilised muutused. Kasside suud on äärmiselt halvas seisukorras ja arstid on järjest neil hambaid korda teinud. Üks ära toodud kassidest on murdunud ja valesti kokku kasvanud käpaga ja lõpptiine. Ka tema ootab koos ülejäänud kiisudega hetkel kliinikus, et pääseda hoiukodusse, kus oma pojad ilmale tuua.

Vabatahtlikud on tänulikud Haabersti ja Maxi loomakliinikule, et nii lühikese etteteatamisega kiisud vastu võeti.

Kassikoloonia Viljandis

10 kiisut on endiselt veel õuduste majas! Kuigi loomakliinikud on valmis neid vastu võtma hakkama, on ka neile vaja peale esmase ravi saamist hoiukodusid.

MTÜ palub abi kasside aitamisel:

"Nende raviarved saavad olema suured ja neile on vaja hoiukodusid. Meie poolt tuleks hoiukodusse kaasa metallpuurid, kuhu kiisudele pesad teha sisse ja et saaks neid oma loomadest esialgu eraldada. Samuti aitame vajadusel toiduga."

Kassikoloonia Viljandis

Kasside ravi saab toetada alljärgnevalt:

CATS HELP MTÜ
EE742200221071322431
📞 900 0001 kõne hind 10 EUR