Külas olles esimest korda kassiga tutvust tehes tuleb jälgida, et Sinust ei saaks kassi jaoks vaenlast, kellega tuleb territooriumi pärast võistlema hakata. Enamik kasse pole inimese suhtes agressiivselt meelestatud, kuid nad on oma territooriumil olevate lõhnade suhtes väga tundlikud.

Lisaks elukohale kuuluvad kassi territooriumi alla ka inimesed, kellega ta koos elab. Omade ja võõraste vahel vahet tegemiseks tavatsevad kassid märgistada, nühkides vastu oma põski, kus paiknevad nende lõhnanäärmed.

Kui oled kassile võõras, aga puudutad inimest, keda kass on enda lõhnaga märgistanud, haistab ta selles ohtu. Kui võimalik, siis tervita külla minnes kassi peale sisenemist ja saa temalt heakskiit enne, kui teisi inimesi kätled ja nendega kontakti looma asud.

Kokkuvõtteks. Esimene reegel on, et ära liiga palju selle nimel pinguta. Ära jookse kassi juurde ega hakka teda kallistama või sülle haarama. Selline käitumine võib toimida koera puhul, ent kass on teistsugune olend.

Kasse paneb selline teguviis põgenema. Oota, kuni kass tuleb juurde ja hakkab vastu jalga hõõruma. Nii jätab ta justkui oma lõhnatempli, mis näitab, et oled tema heakskiidu vääriline.

Esmatutvus pole sellega veel läbi. Peale seda, kui kass on jalgu hõõrunud, anna talle ka käsi. Kui ta oma põski sõrmede vastu hõõrub, oled õnnelikult läbinud teisegi testi. Kui kass näitab vastumeelsust või kõhkleb, siis ära hakka teda puudutama, vaid lase tal järgmine samm astuda.

Mida kass sellest kõigest arvab? Seda mõistmaks on tarvis tema kehakeelt tundma õppima. Tähtsaim kassi suhtumise näitaja on tema saba, mis käitub koera sabale vastupidiselt: ideaalselt sirge ja ülestõstetud saba on märk, et oled tema territooriumile teretulnud, aga väänlev või hoogsalt liikuv saba viitab sellele, et kass pole olukorraga rahul või tunneb hirmu.

Püüa kassi mitte ehmatada, sest ta võib ehmuda isegi liiga madala või valju hääle peale. Neile meeldib, kui nendega räägitakse vaiksema häälega ja isegi veidi rütmiliselt või laulvalt. Nii nad tajuvad, et ohtu pole ja tutvust on kergem sõlmida.

Anna meilegi teada, kuidas oled mõne arglikuma või ettevaatlikuma kassiga sõbraks saanud?

Allikas: Moggies.co.uk