Kuidas kasside masendust määrata?

Kahtlemata võivad kassidel avalduda depressiivse käitumise tunnused, kuid üldise arvamuse järgi ei esine neil samu emotsionaalseid muutusi, mis on seotud inimeste kliinilise depressiooniga.

„Üldiselt peetakse inimeste depressiooni multifaktoriaalseks haiguseks,“ räägib veterinaararst dr Lynn Hendrix. Depressioon võib olla situatsiooniline, tingitud stressi tekitavast olukorrast, või meditsiiniline, aju keemilise tasakaalustamatuse tõttu. Hendrix sõnul on diagnoosi aluseks inimese enda poolt arstile või psühholoogile suuliselt kirjeldatud sümptomid.

Paraku pole need diagnostikakriteeriumid loomaarstide jaoks kättesaadavad. Kuna me ei saa kassidelt täpselt küsida, mida nad tunnevad, kas nad on kurvad, vihased, ärevad või rõõmsad, peame tuginema vihjetele, mida nad oma käitumise ja igapäevaste toimingute kaudu meile annavad ja langetama nende alusel otsuse.

„Kliinilised sümptomid, mida näeme, on söögiisu kaotus, vältimiskäitumine, vähenenud aktiivsus ja ebanormaalne käitumine, nagu sisistamine,“ ütleb Hendrix. Mõned kassid võivad muuta liivakasti kasutusharjumusi, samas kui teistel on unemustrid häiritud.

Kasside masenduse sümptomide muud põhjused

Paraku võivad neid sümptome põhjustada ka mitmed erinevad haigusseisundid, nii et probleemi juurteni jõudmiseks tuleb tavaliselt loomaarsti poole pöörduda, et välistada muud tervisemured. Näiteks neeruhaigus või GI-vähk võivad põhjustada iiveldust ja söögiisu vähenemist, imiteerides masenduse tunnuseid.

Hendrixi sõnul on eelkõige vanemas eas kasside puhul üks kõige aladiagnoositumaid seisundeid valu, olles üks peamisi depressiooni kliiniliste tunnuste põhjuseid. „Enamikel juhtudel on just valu või füüsiline haigus see, mis põhjustab kassi „depressiivset“ käitumist,“ ütleb ta.

Stressi, mitte masenduse ravimine kassil

Kui stressifaktorit on võimalik tuvastada ja kõrvaldada, siis sümptomid sageli leevenevad või kaovad hoopis. Loomaarst või kogenud treener võib anda soovitusi, kuidas muuta kodukeskkond ärevust tundva kassi jaoks vähem stressi tekitavaks. Näiteks võib kass, kes tunneb end eksponeerituna ja kellel ei ole võimalust peitu pugeda, valida kaetud mööbli või vastupidi kõrgele ronida, et ümbritsevat keskkonda rohkem kontrolli all hoida.

Mitme kassiga majapidamises võib ka konkurents stressi põhjustada. Sõltuvalt olukorrast peavad omanikud võib-olla lisama täiendavaid liivakaste või toidukausse, või isegi eraldama kassid, kes omavahel läbi ei saa.

Mõned kassid reageerivad feromooni difuusoritele nagu Feliway, millel võib olla rahustav toime. Raskematel juhtudel võivad loomaarstid välja kirjutada ka retseptiravimeid, mis võivad ärevushäirega kasse aidata.

Olenemata põhjusest võib kassil, kellel ilmnevad masenduse tunnused, loomaarsti külastamisest igal juhul kasu olla. Kui me ei kanna oma lemmikule üle inimeste meeleoluhäireid ja hindame neid selle asemel rangelt kassisõbralikust vaatepunktist, siis on meil sageli võimalik palju ära teha, et meie armsad kiisud oleksid õnnelikumad ja tervemad!

Allikas: petmd.com

Jaga
Kommentaarid