Teadlaste uurimusest selgus, et Suurbritannias on kasse ja koeri üle 20,8 miljoni — poole rohkem, kui seni arvati, vahendab The Daily Telegraph.

Bristoli ülikooli uurijad väidavad, et kassiomanike suuremat arukust pole tõenäoliselt tinginud kokkupuude kavaluse ja isekuse poolest tuntud loomakestega. Pigem kalduvad haritumate inimeste tööpäevad olema pikemad ning nad on lihtsalt valinud lemmiku, kes sobib nende elustiiliga. Erinevalt koertest pole kassidega vaja jalutamas käia ning nad saavad suure osa ajast hakkama ka ilma inimese seltskonnata.

“Me ei usu, et taoline tulemus seonduks sissetuleku määraga, kuna see oli üks muutuja, mida me uurisime, ning erinevused ei olnud eriti suured,” ütleb uurimust juhatanud kaslaste epidemioloog ja kassikaitse-lektor Jane Murray. “Kassid nõuavad päevas vähem tähelepanu kui koerad, mistõttu haritud inimesed, kelle tööpäev kestab kauem ning kelle teekond tööle ja koju on pikem, kalduvad eelistama just esimesi.”

Kõrgharitud inimeste kodudes leidus kasse 1,36 korda tõenäolisemalt kui muudes leibkondades. Samades kodudes elas koeri aga vähem kui kodudes, kus polnud ühtegi ülikoolidiplomiga inimest.

Ajakirjas Veterinary Journal avaldatud uurimusest selgus ka, et suurema tõenäosusega on kassipidaja vanemaealine ja naissoost. Nii kassi- kui koeraomanikud elasid rahvastiku keskmisega võrreldes tõenäolisemalt põllumajanduspiirkonda rajatud ja aiaga eramus.

Uurimuse raames esitati 2980 inimesele küsimusi nende lemmikloomade, elukoha ja haridustee kohta. Tulemuste kombineerimine rahvaloenduse andmetega andis uut aimu Suurbritannia “lemmiklooma-rahvastiku” suurusest — kasse on orienteeruvalt 10,3 miljonit, koeri 10,5 miljonit, kusjuures hulkuvaid loomi pole antud juhul arvesse võetud.

Varasemad hinnangud pakkusid lemmikuliikide üldarvudeks vastavalt 7,2 ja 7,3 miljonit isendit.
“Oleme kindlad, et meie kogutud andmed on seni kõige täpsemad. Muude hinnangute taga, mida pole avaldatud eelretsenseeritud teadusajakirjades, on olnud lemmikloomatoidutöösturid. Me ei taha öelda, et toimunud on kasside ja koerte demograafiline plahvatus — oleme lihtsalt osavamad loendajad,” ütleb Jane Murray.

Samas kummutati populaarne müüt kasside suuremast arukuses. Läbiviidud uurimus näitas, et kasside tulemused lihtsates järeldamisülesannetes olid koerte omadest halvemad. Kassid, kellele anti kaks nöörijuppi, millest üks oli kinnitatud söödava preemia külge, ei taibanud, kumba nööri nad tasu saamiseks sikutama peavad.