Pesaleidja MTÜ vabatahtlikud on alati rõõmsad, kui mõni nende hoolealustest endale uue ja hooliva kodu leiab. See on suur sündmus nii kassi kui ka organisatsiooni jaoks, kuid kolimisprotsess võib olla üsnagi närvesööv. "Me paneme uutele kassiomanikele alati südamele, et kassi jaoks on see suur muutus, kõik on ju uus ja võõras ning iga kass reageerib sellele erinevalt," sõnab Pesalidja vabatahtlik.

On kasse, kes võtavad kogu kolimisprotsessi rahulikult ja ei tee keskkonnamuutuse peale teist nägugi, kuid on ka arglikumaid kiisusid, kel võtab kohanemine pisut kauem aega. See võib võtta nädalaid või võtta kuid. Nii nagu iga inimene on erinev, on ka iga meie neljajalgne sõber erinev.

Pesaleidja vabatahtlikud jagavad näpunäiteid, kuidas aidata uuel kassil kodus kohaneda:

Anna loomale aega. See on täiesti tavaline, et kassitoas või hoiukodus kassiga tutvudes on ta julge ja sõbralik, ent koju jõudes poeb kohe peitu. Ta on ju täitsa võõras kohas. Tähtis on talle anda aega. Kui ta tunneb, et ta peab mõnda aega peidus olema, siis lase tal seal olla.

Anna talle ruumi. Kui kass on koju jõudnud ja ta kardab, siis ei tasu talle suhtlust kohe peale suruda. Anna talle aega ja ruumi, et kohaneda, kui ta hakkab vaikselt ringi uudistama, siis lase tal seda rahus teha. Ära sunni end talle peale.

Meelita teda hea toiduga. Oma uut pereliiget võib vaikselt meelitada näiteks hea konservi või maiuspalaga. Ent ära üle pinguta. Kui ta ei ole harjunud sööma palju konservi ja maiustusi, siis selline järsk muutus toidus võib tema kõhule halvasti mõjuda.

Meelita teda mänguga. Aeg-ajalt ürita temaga vaikselt mängida. Enne mängimist luba tal mänguasja nuusutada, siis ta teab, et see on ohutu.

Räägi temaga. Me soovitame kassiga ja ka lihtsalt kassi juuresolekul õrnal hääletoonil rääkida, siis harjub ta oma uue pere häälega ära. Kui kiisu lubab, siis võib talle samal ajal ka õrnalt pai teha.

Pane liivakast, vesi ja toit kättesaadavasse kohta. Enamasti, kui pere võtab omale kiisu, siis on juba varem kodus välja mõeldud koht, kus võiks olla liivakast ja kassi sööginõud. Kui kass julgeb kohe uues kodus ringi liikuda, siis tõenäoliselt leiab ta need ise ilusti ka üles, ent kui uus pereliige ei ole veel nii julge, siis võib juhtuda, et ta kas ei leia neid üles või ei julge sinna minna. Kui kass on arglik, võiks liivakasti ja sööginõud talle esialgu lähemale tõsta.

Tutvusta talle oma lõhna. Selleks, et kass sinuga ära harjuks, tutvusta talle oma lõhna. Võid teha kassile pesa millestki, millel on sinu lõhn küljes, näiteks rätik, tekk või sall.

Teised neljakäpalised. Kui teil on juba kodus mõni lemmikloom, siis kindlasti arvesta ka sellega, et see on tohutu muutus nii uuele kui ka vanemale lemmikule.