Varjupaikade MTÜ projektijuht Anneli Matsi, kes käimasolevat musta kassi projekti varjupaigas juhib, tõdeb, et Varjupaikade MTÜ selle aasta musta kassi galeriis on kodu ootel lausa 89 musta või mustalaadset ehk must-valget kassi. "See on märkimisväärne arv," tõdeb Anneli. Kuid kui heita pilk eelmise aasta oktoobrile, siis musta kassi kampaania raames sai koju lausa 137 varjupaikade hoole all olnud musta kiisut!

Ta tuleb siis, kui ta ise tahab ja läheb kui tahab. Ta on tema ise. Ta on kass, kes kõnnib omapead.

Musta kassi kampaania sai alguse juba viis aastat tagasi, kui varjupaigad otsustasid oma mustad kassid esile tõsta. Uhke välimuse, hea iseloomuga nurrumootorid istusid varjupaikades ja muudkui ootasid kodupakkumisi, kuid kodupakkujaid neile ei olnud. Nad olid justkui nähtamatud või siis tekkis töötajatel küsimus, kas inimesed on ikkagi ebausklikud ning ei taha endale lemmikloomaks musta kassi võtta? Kas musta kassi välimuses on see miski salapära, mis heidutab? Või kui musta siidise karva seest vaatavad sulle otsa kalliskivikarva silmad, siis mõjub see pilk läbitungivalt. Ehk hirmutavaltki? Kass nagu teaks sinust midagi, mida sa ise ka ei tea. Ja see võib mõjuda kõhedust tekitavalt.

Ehk on just selle läbitungiva pilgu pärast musti kasse nõiakassideks nimetatud? Pimeduses ju musta kassi ei näe. Kass liigub hiirvaikselt ja tühjusest hõõguvad ainult suured silmad. Ta ilmub jutkui eikusagilt ja kaob jälle pimedusse. Ta tuleb siis, kui ta ise tahab ja läheb kui tahab. Ta on tema ise. Ta on kass, kes kõnnib omapead. Selline kuvand on kasse saatnud läbi ajaloo.

Milliseid kasse inimesed tahavad?

Anneli sõnul on kassi võttes inimestel tihtilugu üsna konkreetsed soovid ja värvieelistused. Küsitakse kindlaid värvitoone, mõni tahab hoopis triibulise kasukaga kassi – kuidas keegi. "See näitab, et välimus on valiku tegemisel tähtis, kuid ei tule ette, et oleks konkreetselt küsitud musta kassi," sõnab Anneli ja lisab, et päris sellist juhust ei ole ka ette tulnud, et keegi oleks tõdenud, et musta kassi ei taha ta just tema nõidusliku kuvandi pärast. "Keegi ei ole avalikult tunnistanud, et ta on ebausklik, kuid seda, mis toimub tegelikult inimeste mõtetes, me ei tea," räägib Anneli.

See ei tule kellelegi üllatusena, et kõige kauemaks jäävad varjupaika kassid, kes ei ole valmis suhtlema ja peidavad ennast. See on kurb.

Varjupaikade MTÜ kogemus kassipoegade sarnaneb teistele organisatsioonidele. Nemad saavad kõige kiiremini endale päriskodu. "Kui on tegu täiskasvanud kassidega, siis uue kodu pakkujad eeldavad, et kass suhtleb inimesega," sõnab Anneli ja lisab, et väga paljud otsustavad selle järgi, kes neile kassituppa sisenedes esimesena vastu jooksis. Seda muidugi juhul, kui kassid on välimuselt sarnased või välimus ei ole määrava tähtsusega. "Mõni kass on koju saanud kõrva otsas olevate tuttide pärast, mõni pika ja koheva saba pärast. Nii palju kui on erineva välimusega kasse, on ka inimestel erinevaid eelistusi," räägib Anneli oma kogemusest. See ei tule kellelegi üllatusena, et kõige kauemaks jäävad varjupaika kassid, kes ei ole valmis suhtlema ja peidavad ennast. See on kurb. Need on kassid, kes on oma elu jooksul võib-olla väga palju läbi elanud. Nad on kaotanud usu inimestesse ning võib minna väga palju aega, et ühes hinges see usaldus taastuks. Kui usaldust on kord juba reedetud, tuleb näha palju vaeva, et end taas avada, kuid ka need kassid väärivad uut võimalust - võib-olla veelgi enam kui teised, kes ka varjupaiga seinte vahel suudavad oma hea tuju säilitada.

"Me võime öelda, et musta kassi kuu kampaania on hästi mõjunud mustade kasside prestiižile ja kampaania aitab kaasa ka teist värvi kasside kojusaamisele, sest tõmbab tähelepanu varjupaigas viibivatele kassidele üldiselt," sõnab Anneli lõpetuseks.

MTÜ Kasside Turvakodu

Mitmevärvilisele või punasele kassile võib tulla lausa üle 10 huvilise, samal ajal kui mustale või mustvalgele õele/vennale kodupakkumisi ei tulegi!

Ka MTÜ Kasside Turvakodu peab nõustuma Varjupaikade MTÜ seisukohaga, et mustad ja mustvalged kassid jäävad oma päriskodusid ootama pikemaks ajaks kui teised liigikaaslased. Huvitavama, silmapaistvama värvigammaga nurrumootorid leiavad endale kiiremini kodu, mistõttu on "traditsioonilise" kasukaga isendid täbaras seisus. Turvakodu esindaja Külli Mathieseni sõnul paistab see eriti teravalt silma just niinimetatud kassipoja hooajal. Kui poegi on palju ning ühes pesakonnas on mustade või mustvalgete seas ka kirjuid kassipoegi, siis nemad leiavad päriskodu väga kiiresti. "Mitmevärvilisele või punasele kassile võib tulla lausa üle 10 huvilise, samal ajal kui mustale või mustvalgele õele/vennale kodupakkumisi ei tule," sõnab Külli ja lisab, et igal aastal on turvakodus mõni kevadine must/mustvalge kassipoeg, kes võib olla juba pooleaastane ja vanemgi, enne kui ta viimaks endale päriskodu leiab. "Siiski peab nentima, et kui võrrelda musta ja mustvalge kassipoja lootusi uuele kodule, leiavad tavaliselt üleni mustad kassid selle kiiremini."

Miks mustvalged kauem kodu ootavad?

Sageli ootavad mustad/mustvalged kassid kauem kodusid seetõttu, et paljud inimesed kahjuks siiani valivad looma välimuse, mitte iseloomu järgi, on Külli Varjupaikade MTÜ projektijuhi Anneli Matsiga nõus. Ka turvakodusse pöördujad soovivad sageli erilise välimusega lemmiklooma. Looma, kes oleks unikaalne ja paistaks silma. "Õnneks saame meie vabatahtlikena siinkohal teha kassihuvilistele natukene selgitustööd ning juhtida tähelepanu sellele, kui oluline on, et kassi iseloom sobiks tema tulevase perega," toonitab Külli iseloomu tähtsust. "Nii juhtub mõnigi kord, et kassihuviline, kes pildi põhjal on avaldanud soovi mõnele värvilisele kassile kodu pakkuda, leiab turvakodus ühise keele hoopis musta/mustvalge kassiga, kelle iseloom nende poolt pakutava koduga sobib," sõnab Külli.

Musta kassiga seotud ebausk

Inglased arvavad, et mustad kassid toovad hoopis õnne! Ja kui natukene nalja teha, siis musta kassiga ei pea kunagi muretsema, et musta värvi riietelt kassi karvad välja paistaksid.

Ka Külli arvab, et leidub inimesi, kes ebausu tõttu musti kasse endale ei soovi. Ta toob ka ühe näite hädasti hoiukodu vajanud kassist, kes keset linna hulkus leiti. "Just äsja oli ühest hoiukodust senine hoolealune päriskodu leidnud ning hoiukodu soovis veel ühele õnnetule kassile ajutist peatuspaika pakkuda. Kui me hoiukodule seda musta kassi uueks hoiukassiks pakkusime, siis ta keeldus hoiukodu pakkumast, kuna ebausklikuna ei soovinud ta musta kassi enda koju lasta. Sellest hoolimata oli ta nõus võtma järgmise (värvilise) kassi enda juurde hoiukodusse," meenutab Külli.

"Meie aga soovitame kindlasti mustadele kassidele päriskodu pakkuda. Iga kass on ainulaadne ning ei värv, karva pikkus, silmade värv ega muu tunnus tema välimuses mõjuta kassi iseloomu. Võtame hoopis õppust inglastelt, kes juba aastasadu leiavad, et mustad kassid toovad õnne! Ja kui natukene nalja teha, siis musta kassiga ei pea kunagi muretsema, et sinu musta värvi riietelt kassi karvad välja paistaksid, märgib Külli.

MTÜ Kasside Turvakodu hoole all on palju musti kasse. Pealtnäha sarnased, kuid oma olemuselt väga erinevad kassid on kodu oodanud juba kaua. Mõni neist ootab oma õiget inimest juba üle aasta, kuid täiskasvanud kasside seas on ka kassipoegi, kellele Külli sõnul pole tahtjaid just seetõttu, et nad on musta värvi. Vaata MTÜ Kasside Turvakodu kasside kohta lisa SIIT või otsi nad üles Facebookist.

MTÜ Pesaleidja

Pesaleidja MTÜ vabatahtlike käest küsides selgus, et kogemused mustade kassidega on hetkel pigem positiivsed. "Aastaid tagasi oleme ka meie kuulnud jutte ebausust mustade kasside osas ja sellest, et neid pigem kardetakse, aga praeguse kogemuse põhjal pigem inimesed tulevad meie varjupaika sooviga adopteerida must kass, sest nad on ju ometi nii nunnud ja usun, et ühiskonna arenguga kaovad ka negatiivsed eelarvamused mustade kasside osas," sõnab Pesaleidja vabatahtlik Katrin Paala-Vainola ja meenutab üht viimast musta kassiga seotud kogemust, mis sobib olukorra kirjeldamiseks justkui valatult.

Katrin meenutab:

Sooviti kodu pakkuda ühe vabatahtliku juures peatuvale ja veel täiesti metsikule mustale kiisule, keda vabatahtlik ise veel naljatlevalt padumetsikuks kutsus. Kodupakkujat aga kiisu kuri iseloom ei kõigutanud ja oldi oma soovis adopteerida just nimelt see kiisu nii kindlad, et vabatahtlik saatiski pere enda soovil sinna selle sotsialiseerimata kassi. Möödus paar kuud ja sellest tuldsülgavast kiisust sai täielik kaisukiisu. See lugu kinnitab meie enda ebausku, et kiisud valivad tegelikult ise endale pere välja ja pole vabatahtlike asi sinna sekkuda :).

Katrin on tõeline mustvalge kassi sõber. Ta on pakkunud kodu lausa neljale Pesaleidja hoole all olnud mustvalgele kassile.

Pesaleidjas peavad kaua kodu ootama pigem argliku loomuga kassid. Nii, nagu ka varjupaigas, on eemaletõmbunud kassidele keeruline kodu leida. Nad ei ole suhtlusaldid ja hoiavad pigem tagaplaanile. Kui aga võrrelda musti ja mustvalgeid hoolealuseid, siis mustad on eelistatud valik. "Mustadest kassidest erinevalt on keerulisem kodu leida mustvalgetele kiisudele, kes piltidel jäävad ehk natuke liiga tagasihoidlikud ega jää kodulehel meie teise 400 kiisu hulgas lihtsalt silma," sõnab Katrin. Olgugi, et päriselus on nad sama uhked nagu iga teinegi kass, valivad inimesed pildi järgi tihti oma lemmikud juba välja.

Katrin on tõeline mustvalge kassi sõber. Ta on pakkunud kodu lausa neljale Pesaleidja hoole all olnud mustvalgele kassile. Mitte keegi teine ei pakkunud neile kodu ja nii võttis Katrin nad endale. Samas imestavad kõik külalised, kes nende adopteerimise tagamaadest kuulevad, et nii kauni kasukaga kasse keegi teine ei soovinud.

Ka Katrin on teadlik mustade kasside müstilisest olemisest ja nõustub, et sügisel on õige aeg mustale kassile kodu pakkuda. "Lisaks uhkele kasukale, mis veel boonusena kenasti läigib, on nad väga müstilise olemisega, seega oktoobrikuus musta kassi adopteerimine on väga sobiv aeg. Ka Pesaleidjas ootab uut kodu palju kiisusid, nende hulgas ka mitmeid musti kasse, kellest üks peatub ka Katrini enda juures. See on kiisupoeg Panther, kes kolis Pesaleidja hoole alla Lõuna- Eesti väikelinnast Tõrvast.

"Ühe teise vabatahtliku juures kodus peatub üks mu praegune lemmik kiisu Ozzy, sest tema päästmise lugu väärib juba ise artiklit. See kass on tõesti õnnesärgis sündinud. Ime, et ta üldse elus on ja seda vaid tänu meie vabatahtlike võitlusele, sest seda kassi sooviti magama panna, kuna ta oli väidetavalt nii metsik kass, kes mitte kunagi ei sotsialiseeru. Ometi on Ozzy nüüd täielik sülekiisu," sõnab Katrin. Ozzy kohta leiad lisa SIIT.

Kui aga soov ühe tõelise nõiakassi järgi on suur, siis Mustikas on just õige kass. Temas on Katrini sõnul midagi müstilist. Tegelikult räägib pilt enda eest ise, sest sellisena suudab pildile jääda vaid väga osavate võimetega kass. Vaata tema ja teiste kasside kohta lisa SIIT.