Olgugi et võiks ju arvata, et mingit sügavamat põhjust selleks polegi – nii, nagu kõnnib mööda mööblit, jalutab ka üle sinu –, siis tegelikult on tegevusel hoopis olulisem eesmärk: püsida soojas. See peab eriti paika kassipoegade puhul, kes vajavad sooja, et tervena püsida. Nii otsivad nad esialgu instinktiivselt lähedust ja turvalisust oma emalt, hiljem aga juba peremehe juurest. Kusjuures toakassidel säilivad sageli paljud kassipoja instinktid. Nii otsivad nemadki peremehe lähedust – sinu kehasoojus annab kassile tunde, et ta on turvalistes kätes.

Harjumus oma peremehe otsas kõndida on tihedalt seotud ka kasside sõtkumisvajadusega. Kuna kassi käpapatjades on lõhnanäärmed, eraldab sõtkumine tema enda lõhna, mida tunnevad küll teised kassid või lemmikloomad, aga mitte inimese nina. Sõtkumisega annab kass seega märku, et see on tema koht ja teised kassid võivad kuskile mujale mudima minna. Teisisõnu ei otsi kass sinu otsas trampides mitte ainult head magamiskohta, vaid kinnitab ka oma territooriumi.

Tõenäoliselt pole sulle võõras ka olukord, kui oled just pärast õhtusööki diivanile pikali visanud või sättinud end pärast pikka päeva voodilinade vahele, kui su kass otsustab just siis hakata sinu tähelepanu võitma. Eks ta teab, et kui sinu tähelepanu on juba pööratud mujale – olgu televiisorile, oma kaaslasele või magamajäämisele –, on ainus viis, kuidas sa ei saa temast mitte välja teha, ronida sulle rinnale. Tihtipeale kaasneb sellega ka soov saada õhtust snäkki, paitusi või kaisutusi.

Kuidas sellist käitumist ära hoida?

Kui sulle ikka kohe üldse ei meeldi oma kassile voodi eest olla, tasub teada, et on siiski võimalusi, kuidas see käitumisviis välja juurida või vähemasti seda vähendada. Üks võimalus selleks on tõsta kass alati, kui ta su otsa tuleb, kas enda kõrvale või põrandale. Kindlasti ei tohiks seejuures kassi peale karjuda. Ole rahulik, kannatlik ja järjekindel.

Teine viis on juhtida ta tähelepanu mujale – tee talle magamisase, mis näiks hoopis ahvatlevam kui sina. Kasuta selle tegemisel pehmeid materjale ja jälgi, et see näiks kassile turvaline.

Mis aga kõige olulisem? Iga kord, kui kass jälle niimoodi käitub, mõtle parem, et see on lihtsalt tema viis oma armastust väljendada.

Allikas: hillspet.com