Kasside uurija Mikel Delgado tegi kasside käitumise kohta uurimuse ning leidis, et peamiselt tuleneb selline käitumine igavusest või tähelepanuvajadusest, sest inimesed ei ole kassi hea käitumise eest tunnustanud. Seega võib iga kassiomanik selle eest ka enda peale näpuga näidata.

Tähelepanu otsimine
Delgado seletas, et paljud kassid on õppinud selle tegevuse kaudu oma inimese tähelepanu saama. Kassil ei ole tarvis üldse kaugelt otsida, temas võib jahiinstinkti äratada juba kõigest diivani ääre peal olev teleripult. Lükanud selle maha, reageerib inimene enamasti mingil moel ikka – hakates naerma või ärritudes. Kass on aga oma eesmärgi täitnud ja käitub samamoodi ka järgmisel korral.

Saagiga mängimine
Teise arvamuse järgi võib kass eset ka saagiks pidada, sest jahipidamisel meeldib neile oma saagiga mängida, mitte seda kohe ära tappa. Kui kass püüab hiire kinni, siis võib ta sellega mängida ja isegi õhku visata nagu palli.

See omadus ühendab kõiki kaslasi. Kui kass hakkab teleripulti või kapil olevat vaasi käpaga patsutama ja enda ees liigutama, siis harjutab ta just saagiga mängimist. Kassi ei häiri, et asi seisab paigal ega põgene tema eest, sest see võib vabalt olla ka surnut teesklev hiir. Hirmunud hiir aga kipub käpa patsu peale püsti hüppama ja minema jooksma – nii mäng käibki.

Kuidas seda käitumismustrit lõhkuda?
Selleks piisab, kui mängida kassikesega või pakkuda talle iseseisvalt mängimiseks toredaid mänguasju ning kiita teda hea käitumise eest, sest selline käitumine võib tõesti tuleneda ka igavusest. Kaslastel on jahipidamine veres – kui tal ei ole millelegi jahti pidada, hakkab ta meie mõistes pahandust tegema. Seega tasub kassi jaoks koju tuua mänguasju ja ronimispuid ning tekitada väikesi nurgakesi, kuhu ta end peita saab.

Kiusatuse vältimiseks tasub kergesti purunevad asjad siiski kassi haardeulatusest kaugemalt asetada. Ilmselt ütles lause „Miks meil ei võiks kodus ilusaid asju olla?“ esimest korda inimene, kellel oli kodus igavlev kass. Mõnikord pakuvad kassile huvi ka kõige tavalisemad asjad, nagu pildiraamid, pisikesed kujukesed või topsid, mis maha kukkudes veel edasigi veerevad. Seega tasub kõik kassile huvipakkuvad esemed kõrgetele riiulitele või sahtlisse panna või neid üldse mitte omada.

Allikas: cuteness.com