Välisparasiidid

Koer võib kirbud või lestad saada kokku puutel teise loomaga. Seeläbi jõuavad need kutsumata külalised ka sinu koju, vapadele ja koera magamisasemele. “Kirbud leiavad teekonna koju kergesti, näiteks mugavalt jalanõu peal reisides,” räägib Dr. Jeffrey Stupine, Pennsylvania SPCA vanemveterinaar . “Kui sa märkad jalal pisikesi punaseid täpikesi või sinu lemmikloom sügab ja kratsib end tavalisest rohkem, siis on suure tõenäosusega asi kirpudes. Kui koeral on kribud, on neid täis ka tema magamisase, mistõttu pese koera ravides puhtaks ka kõik koeraga kokku puutunud vaibad, pesad, rätikud jne.

Sügelislestad suudavad umbkaudu päeva elada peremeesorganismilt eemal ehk näiteks koera pesas.

Seenhaigused

“Nahaseenhaigus, tuntud kui dermatofüütia võib leida koera nahalt, karvast või küüntelt. Nime on see haigus saanud iseloomulike ümarte roosade laikude järgi, mis nakatunud inimese nahale moodustuvad,” ütleb Dr. Daniel Morris, Pennsylvania veterinaarülikooli dermatoloog. Sümptomid, mis koertel esineda võivad on sügelus, punetus nahal, karva kaotus, haprad küüned ja karedad, lõhenenud käpapadjandid.

Haiguse eosed, mis koera nahalt pudenevad, suudavad väliskeskkonnas ja koera pesas elus püsida veel kuni kaks aastat. Haiguse ravimata jätmisel levib see suure tõenäosusega edasi teistele pereliikmetele.

Ümarussid ja kidakärssussid

Ümarussid on parasiidid, kes elavad koera soolestikus. Nad toituvad sooles leiduvatest pooleldi seedinud osakestest. Organisatsiooni Companion Animal Parasite Council (CAPC) sõnul võib koer ussi saada, süües nakatunud looma väljaheidet. See sisaldab mune, mis süües jõuavad koera organismi. Ümarussid võib ema ka oma kutsikatele pärandada.

Sümptomid on näiteks oksendamine, kõhulahtisus, kaalu kaotus, köhimine, tuhm karv. Kui sinu koeral on ümarussid, siis võib ka tema pesa ussimune sisaldada. Andes koerale ussirohtu, pese ära ka tema pesa, rätikud jms.

Oma kuju järgi nime saanud elavad kidakärssussid looma soolestikus ja toituvad peremeesorganismi verest. Kidakärssussi mune leiab looma väljaheitest. Koer võib kidakärssussi saada süües saastunud mulda, riknenud jäätmeid või nakatunud saakloomi. Kutsikad võivad kidakärssussid saada ka oma emalt. Sümtomid sisaldavad kaalu kaotust ja kõhulahtisust.

Salmonelloos ja listerioos

Sageli seostatakse salmonelloosi ja listerioosi vaid inimese toidust leitud bakteritega, kuid 25 protsenti turul müügil olevatest lemmiku toortoitudest sisaldavad samuti ohtlikke baktereid. Salmonelloosi ja listerioosi sümptomiteks on palavik, isutus, kaalu kaotus, kõhulahtisus, oksendamine ja letargia.

Koerad võivad kahjulikke baktereid oma soolestikus kanda näitamata välja mingeid haiguse ilminguid. See võib ohtu seada aga inimesed. Riski vältimiseks on soovitav regulaarselt puhastada ja pesta kõiki tööpindasid ja põrandaid, lisaks ka koera matte ja pesasid, pesta käsi korralikult ja sageli.

Pese koera magamisaset regulaarselt. Ostes koerale pesa, jälgi hoolikalt ka pesemisjuhendit. Kui lubatud on kuuma veega masinpesu ja kõrge temperatuuriga kuivatus, siis oled leidnud selle õige. Kõrge kuumus on ainus viis soovimatute parasiitide ja bakterite hävitamiseks. Lemmiklooma magamisasemeid on soovitav nädalas korra pesta.

Hoia lemmiku karv puhta ja pusavabana. “Regulaarne karva harjamine vähendab sageli selle pesemise vajadust,” ütleb dermatoloog Staci Wiemelt. “Keskmist koera, kelle meelistegevuseks ei ole mudas hullamine ning keda nahahaigused ei kimbuta, on kolmekuulise vahega põhjalikult pesta täiesti piisav.”

Kui sinu parim sõber hindab aga mudas ja veelompides püherdamist kõrgelt, siis on pesemisvajadus sagedasem. Proovi veterinaaride poolt heaks kiidetud šampooni ja igapäevaseks käppade pesemiseks kasuta leiget vett.

Ära unusta kirbu-ja puugirohtu. Ära unusta koerale kirbu-ja puugirohtu manustada terve aasta vältel. Nii vähendad ebameeldivate parasiitide koju sattumise riski. Küsi veterinaarilt sinu koera jaoks sobivat rohtu.

Allikas: petmd.com