Enesekindlad ja sotsialiseeritud koerad tunnevad end paljudes keerulistes olukordades sageli üsna hästi, kuid on neid, kes käituvad kahtlevamalt ja tunnevad end võõraste inimeste hulgas ja võõras situatsioonis ebakindlalt. Iga koera jaoks on situatsioone, mis tekitavad neis ebamugavust. Jälgi oma koera kehakeelt ja õpi lugema stressimärke, mis viitavad ebamugavusele ja ebakindlusele. Oma koera eestseisjana valid sina, millised olukorrad-üritused talle sobivad ja millistel ta osalema ei peaks. Paljude koerte jaoks on alljärgnevad olukorrad väga stressirohked ja selle asemel veedaksid nad aega metsas joostes või kodus rahulikult magades. Samuti oled sa sellistel sündmustel sageli ise nii hõivatud, et ei märkagi, et koer ei jaga sinu entusiasmi selle üle, mis ümberringi toimub ja tunneb end halvasti.

Lärmakad vabaõhuüritused

Igaühele meeldib põnevus, mida pakub kodulinnas toimuv paraad. Rahvahulk seismas õlg-õla kõrval kõnniteedel, esimese mööduva veoauto mootori uratus, tundmatud õhus lendlevad ja hõljuvad objektid, põrisevad trummid ja palju lärmi. Üheaegselt toimub nii palju asju, et raske on otsustada, millele keskenduda.

Võta nüüd sammuke tagasi ja mõtle, kuidas see koerale mõjub. Kirju silmeesine ja paraadimelu ning hääled on paljude koerte jaoks liiast. Koeraomanike pilgud on aga enamasti suunatud sellele, mis tänavatel toimub ning nende jalge juures või selja taga oleva koera stress jääb märkamata. Lärm ja rahvahulgad võivad koerale aga väga hirmutavad tunduda. Suvel lisanduvad veel kuumaksköetud kõnnitee ja vähene päikese eest varjumise võimalus.

Ka suvised vabaõhukontserdid on üritused, kuhu koera kaasa võtta ei tasuks. Live-kontsert võib koera jaoks olla ebameeldiv ja stressirohke sündmus. Rahvahulk, kõrge õhutemperatuur, vali muusika – ja stress ongi käes. Koera kuulmismeel on hoopis võimsam kui inimesel ning kõrged ja madalad noodid, mis sulle väga meeldida võivad, tunduvad koerale ebamugavad. Selle asemel, et jagada oma tähelepanu koera ja muusika vahel, jäta koer koju ja luba tal rahus puhata. Nii saad ka ise murevabalt kaunist suveõhtut nautida.

Laat

Vabas õhus šoppamine võib tunduda tore moodus koos koeraga aega veeta, eriti siis, kui ilm on soe ja mõnus. Kuid mõtle – kui kavatsed keskenduda müügilettidele, otsides lahedaid asju, mida osta, on koer sunnitud vaikselt su kõrval ootama. Ostlemisega hõivatuna ei pruugigi sa märgata, et koerale on kogu see olukord üle ja ta tahaks koju minna. On tõsi, et inimese jaoks on laat põnev ja vahva paik, kuid koer võib selle kõige nautimisel takistuseks saada, sest olukord on tema jaoks kas igav, ebamugav või stressirohke.

Kodune pidu

Ilusatel suveõhtutel on grillpeod ja istumised väga toredaks ajaveetmisvõimaluseks, kuid seda alati mitte koos koeraga. Hooliva koeraomanikuna mõtleme alati, kuidas igal võimalusel oma koer kaasa võtta, et teda mitte üksinda koju jätta, kuid koera kaasavõtmine ei ole alati hea idee. Esiteks pead meeles pidama, et kui seda teed, siis su fookus muutub. Kogu pidu muutub hetkega koeraga tegelemiseks ning melu nautimiseks sul aega ei jää. Sa pead jälgima koera, et ta toitu ei varastaks või pahandust ei teeks, mingisse ebameeldivusse ei satu või kellelegi tüli ei valmista. Õues toimuval peol on oluline jälgida, et koera turvalisus oleks tagatud, väravad suletud ja aed kinnine. Ja kui peol on ka lapsi? Koer peab olema väikeste lastega sada protsenti kannatlik, sest nad ei pruugi teada, kuidas koeraga käituda. Mõtle, kas sinu koer on nii tasakaalukas ning kas lapsevanematega võib tekkida ebamugavusi, kui teil on koeraga suhtlemise osas eriarvamused. Pidu kestab sageli hiliste öötundideni, kuid satub võõras keskkonnas, kus tal pole võimalust puhata, stressi. Arvestada tasub ka alkoholi tarvitanud inimeste käitumismaneeridega. Kui pidu ei ole vaid koos kõige lähedasemate sõpradga, siis on üldjuhul parim variant oma koer peo ajaks koju jätta. Nii oled veendunud, et koeral on kodus hea ja turvaline ning saad ka ise oma vaba õhtut nautida.

Suvised laste spordiüritused ja perepäevad

Kui laps osaleb terve päev kestval jalgpalliturniiril, siis on üsna tõenäoline, et koer seda kaasa teha ei taha. Mõned koerad on nõus tunde ootama, kui lapsed murul palli taga ajavad, kuid teistele käib kogu see lärm, tohutu aktiivsus ja võõrad inimesed närvidele, sest seda on nende jaoks liiga palju. Pajud värsked koeraomanikud arvavad, et koera kaasavõtmine laste spordivõistlusele on hea mõte ja kiire sotsialiseerimisvõimalus, kuid sobiv koht sotsialiseerimiseks on kergesti kontrollitav olukord ning peab koera rahulikuks jätma. Olukorrad, kus koerad peavad tegelema stressiga, teevad sotsialiseerimise mõttes pigem halba kui head.

Koerte mänguväljak

Võib öelda, et koerte mänguväljak on küll tänuväärt, aga väga ohtlik koht. See on koht, kuhu ei tasu minna iga koeraga, igal ajal ning suvaliste mängupartneritega. Paljud käitumisprobleemid saavad alguse või süvenevad just mänguväljakul, mistõttu ei ole see hea koht sotsialiseerimiseks. Omanikud on need, kes arvavad, et mänguväljak on fantastiline koht, mis annab võimaluse koeral oma liigikaaslastega suhelda, mängida ja ringi joosta, kuid see on vaid meie arvamus. Tegelikult on see stressirohke keskkond, mida pigem tasub vältida. Üks jalutuskäik looduses, tema loomulikus keskkonnas on koera jaoks palju nauditavam ja olulisem.

Mänguväljakud on mõeldud sotsialiseeritud koertele. Sotsiaalselt ebaküps koer satub seal sagina keskel stressi ja paneb ohtu nii teised kui ka iseenda. Mängud, mida seal mängitakse, on kiired ja mängijad peavad reegleid teadma ning nendest kinni pidama. Kui su koeral pole eelnevat kogemust paljude teiste vabalt ringi jooksvate koertega, võib ta mängu valesti mõista ning ebaadekvaatselt reageerida. Enne, kui koerte mänguväljakule suundud, esita endale küsimus – kuidas mu koer teistesse koertesse suhtub? Kui sa vastust ei tea või kui arvad, et temaga tuleb selles valdkonnas veel tööd teha, siis ära mänguväljakule mine. Alati ei kohta sa mänguväljakul ka kuulekaid, hästikäituvaid ja tasakaalukaid koeri, kuid nende koerte käitumismustrid võivad külge jääda ka sinu koerale, mistõttu vali oma mängupartnereid väga hoolikalt, kellega sa koos mänguväljakule lähed.

Koerte stressisignaalid

Pea meeles, et koer ei näita stressi alati väga selgelt välja ja neid märke on väga palju, mida jälgida tasuks. Üheks näiteks võib tuua hingeldamise. Koer hingeldab ka stressist. Analüüsi, kas õues on piisavalt palav, on koer äsja füüsilist koormust saanud või äkki on tal ebamugav? Samamoodi võib koer ka äkitselt hingeldamisest loobuda, hoolimata sellest, et väljas on kuum või ta on just jooksnud. Hirmunud koer võib turvtunde otsimiseks ka külje alla pugeda, hakata põhjuseta haigutama või eemale hoida kõigist sõbralikest võõrastest, kes teda pidevalt paitada üritavad. Enne, kui koera kuhugi kaasa võtad, siis mõtle, milline on tema temperament ning kuidas sealne keskkond talle mõjuda võiks. Kui otsustad ta kaasa võtta, pea meeles, et ainult sina saad kindlustada, et tal oleks seal mugav ja rahulik ning ta tunneks end sinuga koos turvaliselt ja hästi. Sotsialiseerimiseks sobiv koht on kergesti kontrollitav olukord ning see peab koera rahulikuks jätma. Olukorrad, kus koerad peavad tegelema stressiga, muutuvad ärevaks või on liigselt emotsionaalsed, teevad sotsialiseerimise mõttes pigem halba kui head.

Allikas: petmd.com