Jälgi koera dieeti


Ülekaalulisus võib koertel põhjustada palju terviseprobleeme. Koera õige toitmine on tema kehakaalu kontrollimiseks ülioluline. Enne muudatuste tegemist pea nõu loomaarstiga, et leida oma lemmikloomale parim toit ja sobiv toitumisplaan, võttes arvesse tema suurust, kaalu, vanust, aktiivsuse taset ja üldist tervist.
Kui koer on juba eakam, soovitavad veterinaarid tihtilugu ka vanematele koertele mõeldud toitu või toidulisandeid - paljud neist sisaldavad rohkem antioksüdante ja glükoosamiini, et aidata võidelda põletike vastu ja artriiti põdevatel koertel liigesefunktsiooni säilitada.
Sööda koera vaid regulaarsete söögikordade ajal, ära jäta talle toitu ette. Samuti kanna hoolt, et pereliikmed talle liiga palju maiustusi või toidujääke ei annaks ning koer midagi laua pealt varastada ei saaks.

Kasuta arendavaid mänguasju

Koera aju stimuleerimine on üks viis, kuidas tema nooruslikkust säilitada. Üks võimalus selleks on arendavad mänguasjad, kust seest leiab koer oma toidupalakesed. Need pakuvad koerale tegevust ja väsitavad teda vaimselt. Igavuse vältimiseks kasuta erinevaid mänguasju ja vaheta neid aeg-ajalt. Maiusepall pakub koerale tegevust ka siis, kui ta peab kodus üksinda olema. .
Erinevad pusled ja mõistatamismängud võivad rakendada koera jahiinstinkti, julgustada kehalist aktiivsust ja panna ta aju tööle. Need erineva kuju ja suurusega mõistatused aitavad vältida ka toidu liigset kugistamist.
Ilmtingimata ei ole vaja soetada kalleid mänguasju. Saad asjad ülilihtsana hoida, peites majja või hoovi toidupalukesi; täites kummist Kongi-mänguasja koeratoiduga, nii et koer peab selle kättesaamiseks vaeva nägema; või viies väljakutse kõrgemale tasemele keerukamate interaktiivsete mänguasjadega, mis nõuavad koeralt tasu saamiseks klotside eemaldamist, ketaste pöörlemapanemist või mitme erineva tasandi läbimist. Need mõistatusmängud on müügil loomapoodides.

Lase tal regulaarselt trenni teha

Sarnaselt inimestele vajavad ka koerad tervisliku kehakaalu säilitamiseks regulaarset liikumist. Treenimine vabastab tervislikke endorfiine ja vähendab stressihormoone nagu kortisool. Andes koerale võimaluse uurida tuttava keskkonna kõrval midagi uut, ergutab see ka ta meeli. Ja muidugi on kõigega seotud ka ilmne mõju: hea füüsiline vorm!
Jaluta oma koeraga regulaarselt. Jälgi tema tervist ja pea nõu loomaarstiga, mida vanemaks koer saab, seda tihedamalt tuleks tema tervist ka kontrollida. Paljud eakad koerad naudivad jalutuskäike ja ujumist, küll aga kulgevad need tõenäoliselt aeglasemas tempos kui noores eas.
Kui õues on halb ilm, leia koerale toas tegevust, siis sobivad hästi erinevad harjutused, mis arendavad sinu lemmiku mõtlemisvõimet.

Õpeta talle uusi trikke

Lisaks kehale vajab ka koera aju tervena püsimiseks regulaarseid harjutusi - ja treenimine ei lõpe koera kutsikaeast väljakasvamisega. Õpeta oma koerale regulaarselt midagi uut, et seeläbi tema meeli proovile panna.
Veel üks lõbus võimalus on esitada koerale väljakutse lõhnamänguga. Võid teda koolitada otsima kodust üles peidetud maiuspala, või tundma lõhna järgi ära, millise anuma sees on see peidus.
Vananevate koerte jaoks võib olla kasulik koolitada neid tegema asju, mis muudavad elu nende jaoks ohutumaks või lihtsamaks, näiteks libisemiskindlate papude kandmine majas või rambist ülesmineku õppimine, et autosse minek oleks lihtne ja turvaline.

Enneta terviseprobleeme

Koera regulaarne kontrollimine loomaarsti juures võib aidata terviseprobleeme varem avastada, mis omakorda aitab haiguse prognoosi parandada. Koera vananedes peab ta tõenäoliselt sagedamini loomaarsti külastama. Enamasti soovitatakse teha seenioritele läbivaatus kaks korda aastas, isegi kui nad on terved.
Hoolitse oma koera eest regulaarselt ka kodus. Harja igapäevaselt tema hambaid, hoolda koera karva ja lõika tema küüsi. Lase ka loomaarstil koera hambad, silmad ja kõrvad üle kontrollida ja vajadusel neid ka professionaalselt puhastada. See aitab vältida haigusi, mis ravimata jätmisel võivad põhjustada valu ja tõsiseid tüsistusi.
Parasiitide tõrjeks kasuta regulaarselt ka kirbu-, puugi- ja ussirohtu.

Allikas: vetstreet.com