Toome välja viis koera sülge puudutavat fakti, mis võivad muuta viisi, kuidas sa mõtled oma lemmikloomast ja tema suust.


Koera sülg aitab neil hambaauke vältida
.

Koerte suus olev sülg hoiab võrreldes inimese süljega paremini ära hambaaukude tekkimist. "Inimese sülje pH on 6,5 kuni 7,” ütleb Pennsylvania Ülikooli Veterinaarmeditsiinikooli kirurgia ja hambaravi emeriitprofessor dr Colin Harvey. “Koerte ja kiskjate sülg on üldiselt nõrgalt aluseline (7,5 -8). Selle erinevuse tähtsusele viitab fakt, et koertel ei teki hambaauke sugugi nii tihti kui inimestel. Koera kergelt leeliseline sülg hoiab eemal bakterite tekitatud happed, mis põhjustavad hambaemaili murenemist.”

Sülg aitab koera seedimisel, aga mitte sel viisil, nagu sa arvad.

“Koerte süljes puuduvad seedeensüümid,” ütleb Harvey. “See on mõeldud üksnes toidu transportimiseks makku, et seedimine saaks alata.

Erinevalt inimestest ei pea koerad tegelikult oma toitu närima, et seda süljega segada ja nii seedeprotsessiga algust teha. Koera magu ja soolestik saab kõigi vajalike töödega ise hakkama. Koera sülje ainus lihtne funktsioon on toidu liigutamine mööda söögitoru. ”

Koera sülg on antibakteriaalne.

“Koera sülg sisaldab kemikaale, mis on antibakteriaalsed ja seetõttu on väga ebatõenäoline, et sülg ise oleks otseseks nakkuse põhjuseks,” ütleb Harvey. “Näeme tihti koeri haavu lakkumas ja sel on puhastav antibakteriaalne toime, mis aitab kaasa pindmiste haavade paranemisele.” Muidugi ei parane lakkumisest kõik koerte väikesed infektsioonid, nii et loomaarsti külastused on sageli endiselt vajalikud.

Koera “musid” võivad bakterid inimesele üle kanda. Ainuüksi see, et koera sülg on antibakteriaalsete omadustega, ei tähenda, et koera “musid” oleksid puhtad ja inimesed ei peaks valvel olema. Dr Edward R. Eisner, veterinaarse hambaravi spetsialist Coloradost märgib, et baktereid on võimalik lemmikloomalt inimestele üle kanda. Ühes 2012. aastal avaldatud uuringus leiti, et koerad võivad omanikele üle kanda parodontiiti tekitavaid bakteriliike.

Koera sülg võib inimestel allergiat tekitada.

Kuigi paljud inimesed usuvad, et allergilistes reaktsioonides on süüdi lemmiklooma karv, saavad paljud neist tegelikult alguse koera süljes leiduvatest valkudest. Uuringu kohaselt sisaldab koer sülg vähemalt 12 erinevat allergiat tekitavat valguriba. Kui koerad oma kasukat lakuvad, kuivab sülg ära ja need valgud kanduvad õhus edasi. Uuringu läbiviinud teadlased järeldasid, et koera sülg on suurema potentsiaaliga allergeenide allikas kui koera kõõm.

Näpunäiteid parodontiidi ehk igemepõletiku vältimiseks

Dr Eisner märgib, et vaatamata koera sülje hambaaukude teket takistavatele omadustele võib ilma aktiivse ennetustööta parodontiit siiski tekkida.

“Sülg katab meie hambaid,” ütleb dr Eisner. “Kui seda harjamisega ära ei pühita, muutub see katuks, mis püüab kinni veelgi enam baktereid.” Haiguse süvenedes võivad bakterid põhjustada hammaste tugistruktuurides luukoe hävingut.

“Kui koeral või ka inimesel on suu hooldamata jäetud, levivad bakterid iga kord söömise ajal vereringesse,” ütleb Eisner. “See on 20-minutiline teekond läbi vereringe ja immuunsüsteemi, põrn ja maks aitavad verd puhastada. Terve ja tugeva immuunsüsteemi puhul ei tekita see mingit kahju, kuid noored loomad ja tõsiste haiguste või autoimmuunhaigustega lemmikud on taolistele ringlevatele bakteritele vastuvõtlikumad.”

Dr Eisner soovitab koera hambaid regulaarselt arsti juures kontrollida ning vajadusel hambakivi eemaldada.

Allikas: petmd.com