Koer, kes tunneb end hästi ja turvaliselt, kõik tema vajadused on rahuldatud, käitub üldjuhul ka tasakaalukalt ja saab edukalt hakkama erinevate stressirohkete situatsioonidega. Ta ei ole ärev, vaid tema kehakeelest peegeldub enesekindlus ja rahu. Kui koer on tasakaalukas, kaob ka suur osa käitumisprobleeme, mis omakorda vähendab vajadust teadlikult koera käitumist suunata ja reguleerida. Inimesed aga keskenduvad tihti koera tegemistele, mitte tema tunnetele. Tegemised või ebasobiv käitumine on aga tagajärg.

Kui keskenduda hoopis koera tunnetele ja jälgida, et lemmik tunneks end hästi, kaovad ka paljud käitumisprobleemid ning koera rahulolu suureneb. Võib tunduda, et tasakaalukas koer teeb paljusid asju justkui iseenesest. Näiteks järgib ta probleemideta peremehe käske ja kuuletub koheselt. Koerad võivad teha imelisi asju, kui nad on tasakaalukad ja neid juhib enesekindla kehakeelega, rahulik, kuid konkreetne koerajuht.

Millised on aga need seitse viisi, mida saad sina ära teha, et muuta suhe oma koeraga oluliselt paremaks?

Teie suhe olgu tähtsaim

Sarnaselt inimestele on koerad väga sotsiaalsed loomad. Seetõttu on suhted nende jaoks tähtsal kohal ja usaldusväärne suhe oma peremehega motiveerib omakorda ka koera. Pea meeles, et suhe koeraga on vastastikune: sina teed koera õnnelikuks, koer teeb sinu õnnelikuks. Kui teete asju sünkroonis, on paljud tegevused nauditavamad ja igapäevaelu sujub probleemideta. Olenemata sellest, et inimese käes on kontroll ja koer peab inimesele alluma, ei tähenda see, et peaksime looma suhtes diktaatorlikult käituma. Kontroll oma neljajalgse sõbra üle tekib just usaldusväärsest ja tasakaalukast suhtest, mille dünaamika ja omavaheline side on paigas. Üksteise mõistmine ja tahe koos tööd teha, on see, mis tagab püsiva ja hästi toimiva suhte.

Proovi oma koera mõista

Iga hea suhte üheks alustalaks on teineteise mõistmine. Su koer veedab nii palju aega püüdes sind mõista. Ta analüüsib su harjumusi, tujusid ja eelistusi. Kui palju aega veedad aga sina üritades mõista oma koera? Jälgi ka oma lemmikut ja proovi tema harjumuste, eelistuste ja eluolu kohta teadmiseid ammutada. Õpi oma lemmiklooma tundma!

Ühes pilgus on rohkem kui tuha sõna

Sinu vaatenurk asjadele mõjutab paljustki sinu reaktsioone ja suhtumist. Kui usud, et koer on vihane sellepärast, et ta üksinda kodus peab istuma ja otsib meeleheitlikult erinevaid viise, kuidas sulle kätte maksta, siis oled juba eelnevalt negatiivselt meelestatud. Kui koju jõudes leiadki põrandalt katki näritud jalanõu, süüdistad halvas käitumises kohe oma koera. Aga võibolla tegi ta seda hoopis suurest igatsusest sinu vastu? Ta otsis sinu lähedust ja oli pisut närvis, et on üksinda. Nii mõeldes, muutub sinu suhtumine hetkega ja negatiivne reaktsioon asendub armastuse ja soojusega. Kogu sinu koera elu sõltub sinust ja sellest, kuidas tema eest hoolt kannad. Koerad ei tee pahandust sellepärast, et soovivad sulle kätte maksta. Üldjuhul on neil siiski mingi selge mure, millega tuleks tegeleda. Koer vaatab sind iga päev imetluse ja armastusega, vasta sina samaga.

Õpeta koera end usaldama

Uuringud on näidanud, et koera kiindumus oma peremehe vastu areneb välja juba varases eas. See on sarnane kiindumusele, mis areneb lapsel oma vanema vastu. Seetõttu on väga oluline, et sinu suhe koeraga oleks täis usaldust. Kui usaldus puudub, ei tunne ta end turvaliselt. Nii tekib koeral ärevus ja käitumisprobleemid. Ta võib hakata asjatult üles hüppama, ärevusest urineerima, närima, haukuma jne. Selline koer üritab omal moel stressiga toime tulla, sest ta vajab turvatunnet ja kontrolli end ümbritseva üle.

Märka soovitud kätumist ja aita koeral õppida

Õppimine võib olla ka sotsiaalne tegevus ja koera sisemiselt motiveeriv. Kui koer pakub soovitud käitumist iseseisvalt, ilma, et sa seda nõudnud oleks, märka ja kiida seda. Pane tähele, et alati ei pea kiitus olema ülevoolavalt positiivne. Näiteks kui koer õpib, et kui sina telerit vaatad ja tema samal ajal rahulikult magab, oled sina rahul, pakub see rahulolu ka koerale. Kiida sellist käitumist, kuid tee seda niiöelda möödaminnes. Rahuseisundit ei saa premeerida väga tormilise kiitusega, sest see muudab koera taas ärksaks. Rahulikult toanurgas lamavat koera aeg-ajalt kiites, õpib koer, et tegelikult on ka rahulik olemine väärtuslik ja peremehe silmis soovitud käitumine. Tähelepanu saamiseks ei pea ta pidevalt midagi tegema.

Aja jooksul tekib koeral arusaam, milline on soovitud käitumine ja milline mitte. Paljusid asju ei pea eraldi treenima, vaid läbi preemia lihtsalt kinnistama. Anna koerale ise võimalus õppida, mida sa temalt ootad. Koer jälgib sinu kehakelt väga hoolikalt ja aja jooksul õpib ta teatud mustrid ära tundma.

Lase oma koeral end üllatada

Õpeta oma koerale aeg-ajalt ka midagi uut ja lase tal end üllatada. Ühised tegevused parandavad omavahelist sidet ja mõistmist ning loovad positiivse õhkkonna. Pea meeles, et koostöö on peamine, mis tagab hea ja püsiva suhte.

Koeraga koos elamine ja tema eest hoolitsemine peaks pakkuma inimesele naudingut. Kindlasti pole mõtet jätta koerale muljet, et hoolid ja armastad teda vaid siis, kui ta täidab mingisuguseid tingimusi, näiteks allub su käskudele. Kõige tähtsam on sinu ja su koera vaheline suhe. Mida tugevam ja kindlam see on, seda paremini sujub ka kooselu.

Allikas: moderndogmagazine.com