Jahipidamine

Kui su kutsa oma mänguasja raputab, imiteerib ta tegevust, millega hundid ja teised metsikud koerlased väikseid saakloomi tapavad. Raputamine on loodud selleks, et ohvri selgroog või kael silmapilkselt pooleks murda. Su kutsikas võib võib olla armas karvapall, aga temas on siiani alles need põhiinstinktid ja vajadus mõnikord oma mänguasju „rünnata“. Vali talle mänguasjad, mis vastavad ta tõenäolise saagi suurusele. Näiteks võib väike koer vajada hiiresuurust raputatavat mänguasja, samas kui suur tõug võib vajada midagi pardisuurust.

Mängimine

Kuigi tema juured peituvad ellujäämise nimel jahipidamises, raputab su koer tõenäoliselt oma mänguasju hoopis lõbu pärast. Kui ta on valmis sinuga mängima, ära üllatu, kui ta haarab mänguasja, sööstab su ette ja raputab seda jõuliselt. See on tema viis öelda: „Vaata mind! Mängi minuga!“ Ta võib ka raputada mänguasja, mille oled talle tagasitoomiseks visanud, lisades mängule veel ühe elemendi. Kui lõpetad sikutamismängu enne koera, võib ta arvata, et raputamine meelitab su uuesti mängu lainele.

Frustratsioon

Koerad raputavad mänguasju ka kavatsusega need hävitada, tavaliselt igavusest või frustratsioonist. Seda esinem kõige sagedamini koerte puhul, kelle liikumisvajadus ei ole rahuldatud, keda jäetakse pikaks ajaks üksinda ning tegevuseta või kellel on tõsine lahusoleku ärevus. See võib tähendada, et töölt koju jõudes ootab sind ees suur segadus, kus karvase mänguasja sisu on mööda maja laiali loobitud. Peamiseks probleemiks selle käitumise juures – muidugi lisaks segadusele – on see, et sinu koera energiavajadus on rahuldamata ning kutsa ei piirdu tõenäoliselt hiljem ainult mänguasjadega. Otsides meeleheitlikult tegevust ja sinu tähelepanu, kasvõi negatiivset, võib ta liikuda edasi tekkide, patjade või näiteks jalanõude juurde. Talle piisava tähelepanu pööramine ja rohke füüsiline treening võivad aidata, samuti keerukamad mänguasjad või närimiskondid, mis teda su äraolekul tegevuses hoiavad. Kui tegemist on tõsisema käitumisprobleemiga, tuleks abi otsida koera käitumispsühholoogilt.

Agressioon

Enamik koeri raputavad mänguasju ainult siis, kui nad mängivad, ent mõned teevad seda agressiooni näitamiseks. Pööra tähelepanu oma koera poosile mänguasja raputamise ajal. Kui ta raputamise ajal mänguliselt ringi kargleb või langetab oma ülakeha, teeb ta seda kõike lõbu pärast. Ent kui ta hüppab pisut üles, tõstes samal ajal pea või rapub mänguasja sinu või väiksema looma kohal, võib käitumine olla agressiivne. Seda võib olla raske tähele panna, kuid õigel ajal agressiivsete signaalide märkamine on oluline. Agressioon võib hiljem tuua kaasa väiksemate lemmikloomade või isegi väikelaste hammustamise, mistõttu on oluline taolisele käitumisele lõpp teha. Tee koostööd spetsialistiga, et luua selleks sobiv plaan.

Allikas: cuteness.com