Esimesest hetkest alates, kui koer sünnib, toetub vastsündinu vajaliku armastuse, hoole ja toe saamiseks oma ema najale. Ema õpetab kutsikat ümbritseva maailmaga toime tulema. Kui kutsikas umbes kahekuusena sinu juurde jõuab, siis langeb see roll sinu õlule. Sa pead sisse seadma nii piirid kui ka reeglid, mis aitavad sinu koeral igapäevase elurütmiga toime tulla ning tagavad teievahelise tugeva sideme ja tasakaaluka suhte.

Millised on need kümme lihtsat märki, mis näitavad, kes on sinu majas tegelik peremees ja karjajuht? Mida teha siis, kui need reeglid sassis on?

Kas koer äratab sind hommikuti üles?

Kui sinu koer on see, kes sind hommikuti esimese asjana üles ajab, siis ei austa ta sind ning sinu und piisavalt. Selle käitumismustri parandamiseks pead muutma oma koera harjumuspärast kommet ning enda reaktsiooni sellele. Kui sinu koer sind järgmisel korral üles tahab ajada, siis lihtsalt ignoreeri teda. See võtab küll aega, kuid üks hetk annab ta alla ning mõistab, et sina ärkad üles täpselt siis, kui sa seda tahad. Kiida teda selle eest, et ta rahulikuks jäi ja sinu tüütamise lõpetas. Seejärel tõuse püsti ja vii koer õue.

Kas sa premeerid oma koera siis, kui tema seda tahab?

Premeerimine ei ole vaid sõnaline kiitmine, maius või mänguasi. Koera jaoks preemia antud ajahetkel talle kõige väärtuslikum asi või tegevus. Tihti on preemiaks just sinu tähelepanu, mida sa koeraga lahkesti jagad. Ära kiida oma koera siis, kui tema sinult tähelepanu nõudma tuleb. Sellistel hetkedel pead suutma oma südame kõvaks teha ning teda sootuks ignoreerima. Kui koer on rahunenud, mine tema juurde ise. Sina kontrollid olukorda ja seda, millal koeraga oma tähelepanu jagada soovid.

Kes perekonnas esimesena sööb, kas sina ja perekond või sinu koer?

Toit on sinu käes ja kasutuses olev hinnaline ressurss, mida koer vajab. Toidul on tema jaoks suur väärtus, mistõttu on see väga heaks viisiks, mille abil koerale meelde tuletada, kes on majas peremees. Koer võiks oma igapäevase toiduportsjoni välja teenida. Mida raskem on selle saamine, seda väärtuslikum see koera jaoks on. Kõigepealt söövad õhtust karjajuhid ehk perekond ning alles seejärel on kord koerte käes. Enne koeral süüa lubamist tee temaga mõni lihtne harjutus ning alles sinu vabastava märguande peale luba koeral sööma asuda.

Kas koer on see, kes esimesena välisuksest või väravast välja tormab, kui te jalutama lähete?

Siin kehtib sama reegel nagu toidu või tähelepanuga. Jalutuskäik on koera jaoks väga väärtuslik preemia ning antud ajahetkel, mil ta näeb, et sa paned juba pükse jalga ja võtad nagist tema jalutusrihma, siis saab ta aru, et nüüd on jalutuskäigu aeg. Sel ajahetkel on avanev välisuks tema jaoks kõige olulisem. Siinkohal saad taas kontrolli enda kätte haarata paludes koeral eelnevalt rahuneda, maha istuda ja sind uksest välja lasta. Alles siis on tema kord uksest välja astuda. Sina säilitad kontrolli ja enesekindluse ning näitad oma koerale, kes on peres karjajuht.

Kas koer hüppab sulle peale?

Üles hüppamine on sageli domineeriv käitumine. Õpeta oma koerale end austama ning tee talle selgeks, et üles hüppamine ei ole sinu jaoks sobiv käitumisviis. Sina tervitad koera alles siis, kui sa tunned, et selleks on õige ja sobiv aeg. Koer ei kontrolli sind.

Kas sina oled oma koera ainus rõõmu ja põnevuse allikas?

Ilma reegleid ja piire kehtestamata saab sinust koerale hoopis parim mängukaaslane mitte enesekindel karjajuht. Pea meeles, et lustliku mängupartneri asemel vajab koer tegelikult oma ellu enesekindlat karjajuhti. Vaid nii tunneb ta igapäevases elus end turvaliselt ja tasakaalukalt.

Kas sinu koer võib kodus teha täpselt seda, mida ta tahab?

Kas koer võib käia sinu voodis, diivanil, joosta köögis või haukuda välisukse all täpselt siis, kui ta ise seda soovib? Sa pead oma koerale seadma selged piirid ja keelud, et ta teaks, mis on lubatud ja mis mitte. Nii oskab ka tema õigesti käituda, sest koera suurim soov on sinule meele järele olla.

Kas koer reageerib koheselt sinu poolt antud käskudele?

Kui sa ei ole õpetanud oma koerale igapäevaelus vajaminevaid elementaarseid käskluseid, siis siinkohal kaotad sa küll plusspunkte. Sinu koera heaolu ja ohutuse tagamiseks on oluline, et ta õpiks sind kuulama ja sulle järgnema.

Kas sa karjud oma koera peale?

Karjumine on tegelikult parim viis tagamaks selle, et esiteks ei kuula koer sind enam kunagi ja õpib sind ignoreerima ning teiseks muutub ta ärevaks ja kartlikuks just sinu äreva ja muutliku energia tõttu. Karjumise ja asjatu närvitsemise ning hääle tõstmise asemel püüa jääda rahulikuks ja enesekindlaks olenemata sellest, mida sinu koer teeb. Kui sa oled ise tasakaalukas, saab ebakindel koer sinu najale toetuda ja sind usaldada.

Kas sinu koer tirib rihmas?

See on selgeks märgiks, et sa ei ole karjas juhipositsioonil. Sellele lisaks, on väga keeruline juhtpositsiooni saavutada, kui sa ei jaluta oma koera igapäevaselt.

Hoia meeles, et sina oled see, kes otsustab. Mida varem sa reeglid ja piirid kehtestad ning koera õiglaselt kohtled, seda varem loksub paika teie täisväärtuslik ja tasakaalukas suhe.

Allikas: cesarsway.com