Kogu jõulu ja aastavahetuse melu saadab alati üks ja sama õudus - pidevad ilutulestikupaugud. Internet on aastavahetuse eel täis hoiatusi, kuidas koduloomadega toimida, et nad pauke ei kardaks. Aastavahetuse järgselt aga avaldatakse kuulutusi kaduma läinud loomade leidmiseks ning varjupaigad on täis koeri, kes on suurest hirmust plehku pannud ja ära eksinud.

Ka minu koeraga juhtus tänavu üks kole lugu. Läksime oma haige koeraga peale operatsiooni jalutama, kui kostis vali pauk, mispeale loom hakkas hirmust rabelema ning vigastas uuesti haiget kohta. Mis muud, kui tuli uuesti opereerida. Me kaotasime arvestatava summa raha, sest ühe operatsiooni maksumus oli 1000 eurot. Nüüd ootamegi hirmuga aastavahetust.

Ma ei saa aru, miks meil lubatakse paugutada ööpäevaringselt ja niimoodi pika perioodi jooksul. Hullumeelsus algab juba enne jõule ja lõpeb jaanuari lõpus. See, et loomad kardavad ning suurest hirmust põgenedes ei pruugigi leida enam koduteed, on üks asi, aga see pidev paugutamine päeval ja öösel ei ole ka inimestele hea. Ega kõik siis jõulude ja aastavahetuse perioodil ei puhka. Ühistransporditöötajad, päästjad ja politseinikud peavad ülivara tööle minema ka pühade ajal ning need, kes on öösiti tööl, tahaks end samuti välja magada. Ka vanad ja haiged inimesed ja pisikesed beebid ehmatavad paugutamise peale ja see häirib nende und.

Kas poleks ehk mõistlikum lubada ilutulestikku lasta vaid kolm korda aastas - uusaastaööl, jaanipäeval, iseseisvuspäeval ja müüa pürotehnikat ainult adekvaatsetele täiskasvanud ostjatele? Kas ei oleks juba aeg see möll ära lõpetada? Oleks väga huvitav teada saada, mida arvavad sellest meie linnavalitsuse ametnikud.