Siseruumides elama harjunud koerad ei tunne end üldjuhul madalate miinuskraadide juures pikemat aega õues viibides mugavalt. Olenemata ebamugavutest, mille külm ilm endaga kaasa toob, tasub sellest talvest siiski viimast võtta. Järgi allolevaid nippe ja nõuandeid ning hoolitse nii enda kui ka oma lemmiku tervise ja heaolu eest.

Kõigepealt lase veterinaaril oma koera tervislik seisund üle vaadata, et välistada terviseprobleemid ja -riskid, mis teda talvekülmale eriti vastuvõtlikuks muudavad.

  • Kui õues on valitseb karm pakane, siis ära lase ka oma lemmikloomal väga pikalt õues viibida. Hea rusikareegel, mille järgi joonduda, on see, et kui sinul hakkab juba ebamugavalt külm, siis on aeg ka lemmikloomal tuppa minna.
  • Pikakarvalised koerad tulevad talvekülmadega üldjuhul pisut paremini toime kui lühikarvalised koerad, kuid miinuskraadid on kurnavad kõigile. Pea meeles, et väiksemal koeral hakkab alati kiiremini külm kui suurel, sest ta on maapinnale lähemal, tema jalad on lühikesed ning sageli peab ta kõhuni lumes sumpama.
  • Rolli mängib ka koera tervis, tema vanus ning harjumuspärane elustiil.
  • Jalutama minnes jälgi oma koera tähelepanelikult, sest talvel kasutatakse palju antifriisi, mis on koertele isuäratava lõhna ja magusa maitsega. Siiski on tegemist väga mürgise ainega ja isegi väike kogus antifriisi võib koerale lühikese aja jooksul surmavalt mõjuda. Kui kahtlustad, et su koer on antifriisi limpsinud, on väga oluline ta kiiresti loomakliinikusse viia.
  • Jalutuskäikudel ole hoolas jäätunud veekogude osas. Lase oma koer rihmast lahti vaid juhul, kui oled ohutuses lõpuni veendunud. Parem karta kui kahetseda, läbi jää kukkunud lemmiklooma on keeruline päästa. Hoia koera oma läheduses.
  • Libeduse tõrjeks kasutatakse tänavatel ohtralt soola ja muid kemikaale. Linnatänavatel jalutades jõuavad need kemikaalid paratamatult koera käpapadjanditele ning see ei mõju neile hästi. Hoolitse oma koera eest, pese käpapadjandid peale jalutuskäiku puhtaks ja jälgi, et käpad oleksid terved. Ära lase koeral määrdunud käpapadjandeid lakkuda.
  • Kontrolli regulaarselt ega koera veekauss läbikülmunud ei ole. Koerad võivad talvel dehüdreeruda samamoodi nagu suvel, seepärast on oluline neid ka talvel värske veega varustada. Lumi ei asenda vett.
  • Ole eakate koerte vastu õrn. Karge külm võib nende liigesed tavapärasemast kangemaks teha. Need on hellad ja õrnemad kui muidu, mistõttu võib koeral olla ebamugavam liikuda.

Allikas: dogtime.com