Kirbuinvasiooni on kergem ennetada, kui nendega hiljem võidelda. Seetõttu oleks mõistlik kasutada kirbutõrjevahendeid kogu kevad-suvi-sügisesel perioodil. Mõnikord kuni jõuludeni välja, kui ka veel detsembris on õues plusskraadid. Kirburohtu on mitmesugusel kujul. Shampoonid ja pulbrid, kui mitte eriti tõhusad, ei leia enam eriti kasutust. Efektiivsemad on täpilahused (spot-on preparaadid – Frontline, Advantage, Advantix, Advocate, Broadline, Certifect ,Duowin, Effipro, Fypryst, Stronghold, Vectra). Mõned neist on retseptiravimid, teised vabamüügis. Kõiki tuleks manustada turja nahale vähemalt kord kuus. Mitmed neist annavad kaitse ka puukide vastu.

Paarikuise kaitse annavad aerosoolid (Frontline, Effipro) ja kaelarihmad (Kiltix, Preventef, Foresto). Sealjuures peab meeles pidama, et niinimetatud looduslikud rihmad, mida müüakse lemmikloomapoodides on oluliselt nõrgema toimega. Sel aastal on turule jõudnud ka suukaudu manustatavad parasiitide-vastased vahendid Bravecto ja NexGard.

Ülielusuuruses kirp

Väga paljud koertele mõeldud kirbutõrjevahendid on kassidele mürgised. Seetõttu ei tohiks neid omapäi kasutada, vaid ainult loomaarsti või apteekri soovitusel.

Ka kõige puhtam, ainult rihma otsas jalutav koer võib majapidamisse kirbud tuua, kui vaid kõnnib üle kohast, kus kirbutanud hulkurkass end korra raputas. Hulkurkassi seljas end verd täis imenud emakirp muneb munad, mis pudenevad rohu sisse, läbivad vastsefaasi ja muutuvad nukkudeks. Täiskasvanud kirp valmiku sees ootab järgmise ohvri lähenemist ja reageerib vibratsioonile. Valmiku kookon puruneb, kirp hüppab uue peremehe kasukasse ja sõidab uhkesti tolle koju, kus muneb sadu mune. Kirbuinvasioon korteris on alguse saanud.

Kirbu elutsükkel koosneb mitmest faasist. On muna, vastse, kookoni (nuku) ja valmiku periood ning ainult viimase neist veedab ta osaliselt peremehe seljas parasiteerides. Suurem osa kirbu perekonnast, sealhulgas kõik noorvormid, elavad maas - põrandal, vaibas, õuemurul, aga ka lemmikloomade magamisasemetes. Kui loom kasutab inimesega samu mööbliesemeid (tugitoole, diivaneid ja sageli ka voodeid), siis muidugi ka seal.

Kuidas eristada kirbumustust muust prügist - märjale materjalile kammituna hakkab lahustuma ja jätab punaka jälje

Pärast paaritumist muneb emane kirp sõltuvalt liigist 20 - 500 muna. Selleks ei lahku ta peremehe kehalt, vaid poetab munad väikeste kogumikena tema elupaika. Emased võivad muneda mitu korda, kahe munemise vahel aga peavad nad jälle verd imema. 4 - 5 päeva pärast kooruvad usjad, jalutud, kuid siiski väga liikuvad vastsed. Vastsed vajavad arenguks niiskust, seetõttu kaevuvad nad enamasti peremehe elukoha pinnasesse. Korteris on sellisteks kohtadeks põrandapraod, vaip, diivan. Vastsete toiduks on kõikvõimalikud orgaanilised jäänused, mõnikord on arengu lõpetamiseks hädavajalik valmiku väljaheidete (st. pooleldi seeditud vere) söömine. Täiskasvanud vastne teeb endale võrgendniidist kookoni ja nukkub selles. Nukujärgu kestus on tavaliselt 8 - 14 päeva, kuid võib ulatuda ka mitme kuuni. Ebasobivate tingimuste korral võib kirp nukkuda kuni 2 aastat. Koorunud valmikud otsivad endale omal käel peremehe ja ronivad tema kehale. Soodsate tingimuste korral kulub ühe kirbu arenemiseks 21 päeva.

Kassikirbud eelistavad toidulauana koera või kassi. Inimese verd tulevad imema enamasti vaid häda korral, kui loomi silmapiiril ei ole. Tekitavad rohkem või vähem sügelevad kuplasid enamasti säärtel ja kõhul.

Korralik kirbutõrje lemmikloomadel ning ümbruse töötlus aitab parasiitidega võidelda. Kirbutõrjet tuleb teha kõigil majapidamises olevatele lemmikloomadel. Ümbruse tõrje sisaldab kirbu noorvormide mehhaanilist eemaldamist tolmuimejaga. Tolmuimeja kott tuleks põletada, sest munad, vastsed ja kookonid arenevad muidu seal edasi. Tõhus vahend pindade töötlemiseks on Indorex Sprei.

Väga tugeva kirbuallergia all kannatav kass

Kirbutõrjesse tasuks tõsiselt suhtuda, sest lisaks koeri ja kasse kimbutavale kirbuallergiale võivad nad edasi kanda paelussi nimega koeraviik. Seega tuleb kirbukahtluse korral lisaks kirbutõrjele teha loomale ka ussikuur.