Südamlikud, armastavad, tänulikud, mängulised - need on vaid mõned omadussõnad, millega omanikud oma vanemaealisi lemmikloomi kirjeldavad. Inimesed võivad üsna kirglikult kiinduda eakatesse koertesse ja kassidesse ning mõned pühendavad koguni oma elu seenior-koerte võtmisele ja päästmisele.

Kuid hoolimata pidevalt kasvavast fännklubist, on eakate koerte osas ikka veel päris palju väärarusaamu, mille tulemusena on varjupaikades täiskasvanud lemmikloomadel raske perekondi leida, selgitab ASPCA adopteerimiskeskuse vanemdirektor Jorge Ortega.

„On kurb tõsiasi, et seenioridest lemmikloomad on sageli viimased, kes varjupaikadest võetakse, suurendades nii nende eutanaasiariski,“ ütleb Ortega. „Kui võtad oma koju eakama lemmiklooma, ei ole see üksnes keegi, kes sind elu lõpuni armastab, vaid päästad ka väärtusliku elu.“

Kui kaalud oma perre uue liikme lisamist ja armastavale seltsiloomale väärilise kodu andmist, siis loe läbi, mida tähendab seeniorist lemmiklooma võtmine.

„Seenior“ võib tähendada palju erinevaid asju

Loomade vanusest rääkimisel võib termini „seenior“ kergelt vanadusega segamini ajada, kuid need on kaks väga erinevat asja.

Seeniori kategooria pole seotud kindla vanusega ja võib sõltuvalt loomast ja tõust oluliselt erineda, selgitab Ortega. „Väiksematel koertel on tavaliselt pikem eluiga kui suuremat tõugu koertel, ja sama kehtib ka enamike kasside puhul,“ märgib Ortega. „Suurekasvulist tõukoera võib juba 5-aastasena „seenioriks“ pidada.“

Seenioridest koerad on tavaliselt terved või alles hakkavad vananemise märke ilmutama ja neil on veel palju armastust, mida jagada. 17-aastane spits või 7-aastane kuldne retriiver väärivad samamoodi armastavat kodu kui mis tahes kutsikas.

Seenior-koerad sobivad suurepäraselt esmakordsetele loomaomanikele

Küpse, omaenda isiksuse ja harjumustega koera kasuks räägib paljugi. Kutsika piiritu energia ei sobi mitte alati igale koeraomanikule. „Kutsikad ja noored koerad vajavad pidevat koolitust,“ selgitab Ortega. „Täiskasvanud koertel on kergemini juhitav energiatase, mis muudab nad suurepäraseks valikuks esmakordsetele koeraomanikele.“

Eakal koeral on sageli juba kõik põhilised käsklused selged ning ta oskab end siseruumides ja erinevates situatsioonides ülal pidada, nii et saad pühendada rohkem aega temaga koosviibimisele ja vähem koristamisele.

Vanus on vaid arv

Mõned kardavad, et seeniorist lemmikloomade võtmine toob kaasa üksnes südamevalu, kuid muretsedes ta võimalike eluaastate üle, selle asemel et vaadata, kuidas loom su perekonda sobib, võib jätta su ilma täiuslikust lemmikloomast. Potentsiaalsed omanikud peaksid keskenduma imelistele ja rahuldustpakkuvatele aastatele, mis ees ootavad, kuna seeniorist kutsu võib sind üllatada. Eaka koera võtmine on teistsugune kogemus. Sinu võimuses on pakkuda koerale armastav ja hooliv kodu tema parimateks aastateks. Sa muudad koera vanaduspõlve unustamatuks ja õnnelikuks.

„Keegi ei tea täpselt, kui palju aega sul loomaga koosveetmiseks on, ja kui päästad vanema lemmiklooma, võivad nad koduses keskkonnas sõna otseses mõttes õitsele puhkeda ja elada arvatust palju kauem, “ selgitab Ortega. Miski pole garanteeritud, seega on kõige parem nautida iga hetke oma lemmikuga, sõltumata tema vanusest.

Vanale koerale saab küll uusi trikke õpetada

Arvad, et vanemad koerad on oma harjumustes kinni? See ei vasta tõele.

„Teine ekslik ettekujutus on see, et täiskasvanud koeri on raskem koolitada või et neil on eelmistest omanikest tingitud käitumisprobleemid,“ ütleb Ortega. „Ehkki on tõsi, et täiskasvanud ja eakatel koertel on tavaliselt väljakujunenud isiksus, on vanemad koerad täiesti õppimisvõimelised ja mida järjepidevamalt ja regulaarsemalt sa oma koeraga töötad, seda lihtsam on neil õppida, ükskõik kui vanad nad ka poleks.“

Koera isiksus peaks üsna hästi selgeks tegema, kas tal on mängutuju või huvi trikipagasi laiendamise vastu. Mõned koerad jäävad oma südames igavesti kutsikateks.

Nad on juba harjunud lemmikloomad olema

Ortega sõnul satuvad paljud eakad loomad varjupaika mitte oma süül ja neil on olemas aastatepikkused kogemused perekonna armastava lemmikloomana. Loomad, kelle omanikud on nad ärakolimise, terviseprobleemide või rahaliste raskuste tõttu varjupaikadesse toonud, on valmis teiseks võimaluseks, et taas kodusesse rutiini sobituda.

Varjupaika külastades hoia oma süda avatuna ja sind võib tabada üllatus, nähes, kelle endale kojuviimiseks valid. Anna võimalus ka neile, kes esmapilgul valituks ei osutu.

Allikas: thedodo.com