Basenjid kuuluvad hurtade rühma ja neid kasutatakse seltsi- ja näitusekoertena.
Basenjide tőelistelt fantaatikutelt pärineb arvamus, et basenjid on niivőrd intelligentsed- neil ei ole lihtsalt meile mitte midagi öelda. Samas on aga väär arvata, et basenjid ei häälitse. Vastupidi, nende eneseväljendamisoskus ilma haukumist kasutamata on hämmastav – basenji vőib piiksuda, uriseda, joodeldada, vinguda ja tekitada papagoidele iseloomulikke häälitsusi.

Välimus
Basenji on väike või keskmise suurusega koer, kel on siledakarvaline kasukas ja omapärane rõngas saba. Pea on koonusekujuline ja kortsuliste kulmudega. Silmad on tumedad, mandlikujulised, viltuse asetusega ja kaugusesse suunatud. Kõrvad on väikesed, teravad, püstised, asetsevad peast üsna kaugele ette ulatudes. Kael on tugev ja hea pikkusega, toetudes tugevatele õlgadele. Rind on keskmise laiusega ja sügavale ulatuv. Esijalad on sirged ja paindlikud. Tagajalgadel on hästi välja arenenud hüppeliigesed. Käpad on väikesed ja kitsad. Saba on kõrge asetusega üle seljaosa ja ühe või kahe keeruga. Sile ja läikiv karvkate võib-olla punakaspruun, must või trikoloor koos valgete märkidega rinnal, saba otsas, jalgadel ja otsmikul. Kõnnak on graatsiline ja väsimatu ilmega.
Emase koera turjakõrgus on umbes 40 cm ja ta kaalub umbes 9,5 kg. Isase turjakõrgus on 43 cm. Ta kaalub umbes 11 kg.

Toitmine
Basenjile võib anda tavapärast koertoitu. Kuid tal on kombeks laokile jäänud toitu näpata ja selline käitumise võib peagi ülekaalulisust põhjustada.

Suhtlus

Basenji on elav ja intelligentne koer. Kuna basenji hoolitseb enda eest eriliselt hästi, on koer peaaegu lõhnavaba. Koeral on kombeks kassi moodi puude ja aedade otsa ronida. Basenji jumaldab oma omanikke, kuid on ettevaatlik võõraste suhtes. Kuna ta ei suuda haukuda, ei saa temast ka head valvekoera. Koeral on kombeks teise koertega vaidlustesse sattuda, kuid oma pereliikmetega saab ta suurepäraselt läbi. Näriliste jahtimiseks aretatud basenjit ei tohiks väikeste loomadega omapäi jätta.

Aktiivsus
Basenji on väga elav ja väsimatu koer. Ta aretati maastikul jahti pidamiseks, seega on tal ka suur vastupidavus. Basenji vajab igapäevaselt mõõdukas koguses liikumist ja vaimset stimuleerimist. Kuid nad võivad õnnelikud olla ka lihtsalt kodus kamina ees lesides. Basenjit on suhteliselt keeruline treenida, seega võiks ta mõne koeraspordialaga tegeleda, et hoida ta mõistus ja keha heas seisukorras. Tiheda liiklusega tee ääres treenides peaks koeral teraselt silma peal hoidma, kuna tal puudub liikluse suhtes ohutunne.

Treenimine
Basenji on elav, intelligentne, temperamentne ja ärev koer. Sellise iseloomuga koera on suhteliselt keeruline koolitada. Koeri peaks juba varajases eas sotsialiseerima ja seda just teiste koertega, kuna basenjil on kombeks teiste koertega tüli norida. Kuulekusvõistlustel ei paista see tõug peaagu kunagi silma, kuid ta sobib suurepäraselt perekoeraks.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 4 kutsikat.

Eluiga
Basenji keskmine eluiga on 10-13 aastat.