Groenendael kuulub karjakoerte rühma. Algselt kasutati teda loomade karjatamisel. Tänapäeval on nad valve- ja seltsikoerad. Groenendael on keskmise suurusega, pikakarvaline koer. Teda aetakse tihti segi pikakarvalise saksa lambakoeraga. Belgia lambakoerad on valvsad ja aktiivsed koerad, kes on väga elavad ning alati tegutsemisvalmis.

Välimus
Pea on pikk ja selgepiiriline, koljuosa ja koon on ligikaudu ühepikkused. Nina on musta värvi. Lõuad on kääritaolise hambumusega. Silmad on mandlikujulised, keskmise suurusega, tumepruunid. Kõrvad on üsna väikesed, kõrge asetusega, väliselt kolmnurga kujulised. Kael on lihaseline ja kergelt kaardus. Rinnakorv on sügav ja graatsiliselt kaardus. Esijalad on pikad, lihaselised; turi rõhutatud. Tagajalad on võimsad ja lihaselised. Esikäpad on ümarad, varbad kumerad ja tihedalt kokku hoiduvad. Liikumine on elav ja vaba. Saba on keskmise pikkusega, madala asetusega ja võib liikumisel tõusta kõrgemale, kuid mitte üle horisontaaljoone. Pealiskarv on pikk, sirge ja rikkalik; aluskarv on väga tihe. Karv on lühem peas, kõrvadel ja jalgadel. Ülejäänud kerel on karv pikk ja sile, pikem ja rikkalikum ümber kaela ning sabal. Kintsude tagakülgedele kasvavad pikad ja rikkalikud karvad. Üldjuhul on isased pikema karvaga. Näitusekoerte eelistatud karvkatte värvused on must, must vähese valgega rinnal, käppade vahel ja tagajalgade tagavarvaste otstel. Veidi valget ja halli koonul on samuti lubatud.
Isaste koerte turjakõrgus on 61-66 cm, emastel 56-61 cm. Kaal jääb vahemikku 27,5-28,5 kg.

Toitmine
Groenendael on vähenõudlik koer, kel pole spetsiaalseid toitumisvajadusi. Ta on üldjuhul hea isuga koer.

Suhtlus
Lemmikloomana on groenendael pühendunud kaaslane. Temast ei ole erilist kennelkoera, kuna tal hakkab tegevusetult igav ja võib siis pahandust tegema hakata. Groenendael on väga sõbralik ja truu pereliige. Ta ei sobi inimesele, kes soovib lihtsalt koera. Belgia lambakoertele meeldivad igasugused tegevused, mis on seotud vee ja kaevamisega. Nad kaitsevad oma kodu ja pere, kuid kaitseinstinkti ei tohiks koera varajases vanuses eriti soodustada. Sel viisil satub ta segadusse ja võib hakata teid kaitsma ka ebasobivates situatsioonides.

Aktiivsus
Groenendael vajab palju liikumist ja vaimset stimuleerimist. Ta on osav agility- ja kuulekusvõistlustel. Koer on väga aktiivne ja talle ei meeldi pika aega üksi olla.

Treenimine
Groenendael on intelligentne koer, kes õpib kiiresti. Koera treenimisel on oluline järjepidevus. Koera peab sotsialiseerima hakkama juba varajases vanuses.

Pesakond
Pesakonnas on umbes 8-10 kutsikat.

Eluiga

Koera keskmine eluiga on 13-14 aastat. Kuid groenendael võib elada ka vähem või kauem.